De la ce se face diabetul: Iată care sunt cele mai frecvente cauze
Diabetul zaharat reprezintă acea afecțiune, în care nivelurile glicemiei (zahărul din sânge) cresc peste limita normală. Fiindcă multă lume se confruntă cu această boală, trebuie să clarificăm de la ce se face diabetul și cum poate fi ținut sub control.
Pentru a asigura cursul firsc al tuturor proceselor vitale, organismul tranformă alimentele în glucoză, pe care o trimite apoi în sânge. De aici, insulina – un hormon secretat de pancreasul endocrin – transportă glucoza din sânge către toate celulele. Ajunsă la destinație, glucoza este tranformată în energie sau este stocată pentru mai târziu. Organismul persoanelor cu diabet nu poate folosi corect insulina produsă sau nu are deloc capacitatea de a o secreta.
De la ce se face diabetul: Cauze
Cele mai frecvente cauze ale diabetului sunt factorii genetici, mecanismele autoimune, factorii de mediu sau stilul de viață.
Persoanele care au rude ce suferă de diabet au șanse mari de a dezvolta această afecțiune. Riscul este extrem de crescut în cazul în care aceste rude sunt de gradul 1 și în cazul în care suferă de diabet de tip 2 (aproximativ 90%).
Prin mecanisme autoimune înțelegem că organismul nu își mai recunoaște propriile țesuturi, fapt care determină sistemul imunitar să le distrugă. Astfel că, celulele beta, care produc insulină, sunt considerate străine organismului și pot fi distruse.
În cazul persoanelor predispuse genetic, infecțiile virale pot cauza apariția diabetului zaharat de tip I. Persoanele care nu vin în contact cu virusul respectiv, nu vor dezvolta diabet zaharat.
Alimentele bogate în zahăr, fumatul, lipsa activității fizice și obezitatea sunt favorabile dezvoltării rezistenței la insulină, mai ales în cazul persoanelor cu prediabet. Acest lucru nu se întâmplă în cazul persoanelor, care au stil de viață echilibrat.
De asemenea, din cauza schimbărilor hormonale, poate apărea rezistența la insulină în cazul diabetului gestațional.
Semne care prevestesc diabetul
Există mai multe semne care anunță instalarea diabetului. Printre acestea se regăsesc: foamea, oboseala, gura uscată, urinarea frecventă, setea permanentă, pierderea în greutate, vederea neclară, pielea uscată și mâncărimea, vindecarea lentă a rănilor, durere sau amorțeală la nivelul picioarelor, respirație dulce, greață și vărsături, frecvente dureri de cap, comportament iritabil, disfuncție erectilă și dureri de stomac.
Un prim semn al diabetului poate fi senzația de foame, chiar și după ce ați mâncat. Acest lucru se traduce prin incapabilitatea corpului dumneavoastră de a transforma în mod adecvat alimentele ingerate în energie. Lipsa energiei determină creșterea apetitului.
Oboseala poate fi provocată de mai mulți factori, însă atunci când este constantă, reprezintă un semn al diabetului.
Din cauza urinării crescute, lichidele nu sunt corect asimilate de organism. De aceea, poate duce la uscarea gurii. De asemenea, acest lucru poate provoca și piele uscată sau mâncărime.
Urinarea frecventă apare atunci când rinichiul nu poate filtra sau absorbi excesul de zahăr din organism. Astfel, dacă urinați des, vă puteți simți deshidratați, ceea ce duce la o sete permanentă. Cu cât beți mai mult fluide pentru a stinge setea, cu atât veți urina mai mult.
Un alt semn care prevestește diabetul este pierderea în greutate. Dacă sesizați o scădere bruscă a greutății, fără să vă doriți acest lucru, înseamnă că sunt predispuși la diabet sau suferiți deja de diabet de tip I.
Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot duce la absorbția fluidelor din lentilele ochilor, ducând la vedere încețoșată.
Alte semne potențiale ale diabetului zaharat sunt că tăieturile și vânătăile se vindecă lent, apar dureri sau amorțeli la nivelul picioarelor, care se pot extinde, cu timpul, în tot corpul, vă confruntați cu un miros dulce în respirație, apar greața și vărsăturile, durerile de cap devin tot mai frecvente, sunteți nervos, anxios sau confuz mai mereu, aveți probleme în a obține și a menține o erecție sau vă confruntați cu dureri frecvente de stomac.
Conștientizarea semnelor de avertizare vă poate ajuta să obțineți diagnosticarea la timp și să preveniți complicațiile amenințătoare de viață.