De la 1 iunie, Italia renunţă la restricţiile anti-Covid impuse turiştilor la intrarea în țară
De la 1 iunie, Italia renunţă la restricţiile anti-Covid impuse turiştilor. Așadar, călătorii şi turiştii care sosesc pe tărâmul italian nu vor mai trebui să prezinte începând de miercuri dovezile care atestă că s-au vaccinat, recuperat sau testat împotriva noului coronavirus.
Italia renunţă la restricţiile anti-Covid impuse turiştilor la intrarea în țară
Ordonanţa de guvern prin care Italia renunţă de la 1 iunie la restricţiile anti-Covid impuse turiştilor, va expira marţi, 31 mai şi nu va fi reînnoită, a precizat Ministerul Sănătăţii italian.
După ce starea de urgenţă sanitară a expirat în Italia la sfârşitul lunii martie, Guvernul condus de prim-ministrul Mario Draghi a relaxat treptat restricţiile antiepidemice, ce erau în vigoare de peste doi ani.
Așadar, dovadă privind vaccinarea anti-COVID-19, testarea sau trecerea prin boală nu mai este cerută în restaurante şi în atracţiile turistice. Cu toate acestea, italienii vor trebui totuşi să poarte măşti sanitare în transportul public, în spitale şi în azilurile pentru vârstnici.
Menţionăm că în Italia, o ţară cu o populaţie de aproape 60 de milioane de locuitori, numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a scăzut constant în ultimele săptămâni. Luni, 30 mai, autorităţile italiene au raportat doar puţin peste 7.500 de infectări noi într-un interval de 24 de ore şi aproximativ 60 de decese asociate noului coronavirus.
Conform site-ului Our World în Data, până pe 30 mai 2022 peste 85,3% din populaţia Italiei a fost vaccinată cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, 80,5% cu două doze şi 68,1% cu doze booster.
Shanghai a plasat în izolare toți locuitorii metropolei
Într-un alt context, în celălalt capăt al lumii, autorităţile din Shanghai au anunţat marţi, 17 mai, că s-a încheiat epidemia de coronavirus (cu excepţia unităţilor de carantină). Anunţul a fost ignorat rapid pe internet, pentru că o mare parte dintre cei 25 de milioane de locuitori ai orașului se află în continuare în izolare.
Amitim faptul că autoritățile din Shanghai, poate cel mai afectat oraș, au plasat în izolare toți locuitorii la începutul lunii aprilie, pentru a face față acestui val al variantei Omicron potenţial fatală pentru mulţi vârstnici nevaccinaţi. Așadar, milioane de oameni din cartierele de est şi vest au fost obligaţi să stea în casă atât timp cât este nevoie pentru a înregistra scăderi ale cazurilor de infectare cu noul coronavirus.
Totodată, transportul public în cea mai mare parte a orașului a fost suspendat, în timp ce afacerile considerate neesențiale, precum restaurantele și centrele comerciale, au fost nevoite și ele să se închidă.
În acest sens, dificultăţile de acces la produse proaspete şi asistenţa medicală non-Covid au stârnit nemulţumiri puternice şi, în unele cazuri, chiar probleme cu autorităţile.
„Toate cele 16 districte din Shanghai au atins zero Covid în societate”, a anunţat marţi Zhao Dandan, vicedirectorul serviciilor municipale de sănătate.
În acest sens, și Coreea de Nord anunță că se confruntă cu răspândirea COVID-19 într-o populație nevaccinată, fără acces la medicamente antivirale eficiente, deși televiziunea de stat anunță că folosește, în combaterea bolii, apă sărată și ceai.
În orice caz, pentru cei ce au programată curând o vacanță, reamintim că de la 1 iunie, Italia renunţă la restricţiile anti-Covid impuse turiştilor la intrarea în țară.