De la 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru copii vor fi majorate. Câți bani vor primi familiile din România
De la 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru copii vor fi majorate. Ministrul Muncii a făcut recent anunțul. Aceasta a precizat că se dorește asigurarea unui sprijin financiar mai mare pentru cei care au copii. Iată câți bani vor primi familiile din România.
De la 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru copii vor fi majorate
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că de la 1 ianuarie 2025 alocațiile de stat pentru copii vor fi majorate cu 10,4%.
„Și alocațiile vor crește din 2025 cu 10,4%, cu inflația. Asta înseamnă că după estimările colegilor noștri, pentru alocațiile copiilor care sunt peste 2 ani vom avea o creștere la 323 lei, dar și a celor care sunt sub 2 ani, de asemenea, vom avea o creștere de 10,4%, vom ajunge la 700 și ceva de lei.”, a declarat Simona Bucura Oprescu în cadrul unei conferințe de presă.
În luna ianuarie a anului 2024, alocațiile au fost majorate cu 13,8%, astfel încât copiii cu vârste de peste 2 ani au beneficiat de o alocație crescută de la 256 lei la 292 lei, iar cei cu handicap, cu vârste de până la 18 ani, au primit 719 lei, față de 631 lei în 2022.
Începând cu anul viitor, familiile din România vor beneficia de o nouă majorare a alocațiilor pentru copii.
Bani de la stat pentru cuplurile care vor copii
Statul român va oferi un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei pe beneficiar. Banii sunt dați ca parte a unui program important, de fertilizare in vitro. Cuplurile care își doresc să aibă copii, dar au probleme de sănătate vor avea parte de un stimulent financiar de la stat.
Cuplurile care își doresc un copil, dar din motive de sănătate trebuie să recurgă la metode de fertilizare, au parte de o veste bună. Statul român va oferi un sprijin financiar de 15.000 de lei. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale. Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.
Guvernul promite mai mulți bani pentru mame anul viitor. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. De la 1 martie 2024, indemnizația a crecut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.
Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru copii se vor mări. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.