De ce vomită pisica? Iată cum previi problemele digestive ale felinelor
Te întrebi de ce vomită pisica? Ei bine, sunt mai multe cauze care pot duce la probleme ale stomacului. Află care sunt și cum pot fi prevenite.
Știm că îți iubești pisica și că vrei să faci orice să fie sănătoasă. De aceea, când micul tău prieten blănos începe să vomite din senin, poate să fie îngrijorător, mai ales când faci totul pentru el. Însă, trebuie să știi că mai sunt și momente în care nu se va simți prea bine, ceea ce înseamnă că are nevoie de tot ajutorul tău.
Din când în când, este normal ca o pisică să vomite. Dar dacă acest lucru se întâmplă cu regularitate, ar trebui să iei măsuri urgente. Iată de ce vomită pisica ta și când ar trebui să o duci la medicul veterinar.
De ce vomită pisica?
În momentul în care pisica ta se cofruntă cu probleme digestive, principalele simptome sunt vărsăturile și diareea. În plus, s-ar putea să sesizezi că felina mănâncă mai puțin sau are dificultăți atunci când încearcă să se hrănească.
Printre cauzele care pot duce la apariția vărsăturilor la pisici, se numără: ghemele de blană (obstrucții sau vărsături), consumul alimentelor umane sau a resturilor de la masă, schimbările constante ale hranei, probleme sistemice (hipertiroidism sau boli renale), ingerarea alimentelor sau a substanțelor toxice și infecțiile (dar nu și infestarea) cu paraziți.
Important de reținut este că pisicile au un sistem digestiv sensibil și foarte multe alimente le pot face rău. Organismul acestora poate fi dat peste cap dacă mănâncă ciocolată, de exemplu. Aceasta conține teobromină, un compus care se găsește în cacao și care, odată ajuns în organismul uman, este metabolizat. Dar, dacă este ingerat de o pisică, lucrurile stau diferit. Consumul de ciocolată de către pisici duce la acumularea acestei substanțe în organismul lor, ceea ce le poate provoca o intoxicație.
Cum previi problemele digestive ale felinelor
O modalitate simplă de a preveni problemele digestive ale pisicii tale este să îi oferi o hrană completă și echilibrată din punct de vedere nutrițional. În cazul în care animalul de companie are anumite sensibilități sau suferă de vreo afecțiune, medicul veterinar îți poate recomanda o dietă specială.
De asemenea, nu îi schimba prea des hrana, deoarece acest lucru poate duce la probleme ale stomacului. Tranziția la o hrană nouă se realizează pe parcursul a 7-10 zile, prin amestecarea hranei anterioare cu cea nouă și creșterea treptată, cu fiecare zi care trece, a proporției de hrană nouă.
Recomandat este să îi împarți porția zilnică de hrană în mai multe porții mici, pe care să i le dai pe tot parcursul zilei. Atunci când îi oferi o porție mare deodată, pisica se va chinui să o termine (mai ales dacă este mâncăcioasă din fire) și, astfel, sistemul digestiv, este suprasolicitat. Mai mult, nu deranja felina atunci când mănâncă, fiindcă i-ai putea provoca stres, ceea ce poate duce la probleme ale stomacului.
Nu în ultimul rând, evită să îi dai pisicii tale resturi de la masă. De exemplu, ciocolata, ouăle crude sau ficatul pot avea efecte nocive asupra organismului animalului tău de companie.
Așadar, dacă vrei ca pisica ta să fie sănătoasă și fericită, ai grijă să respecți toate aceste sfaturi. Dacă ai mai multe întrebări, nu ezita să i le adresezi medicului veterinar, la care mergi cu animăluțul tău pufos pentru controale periodice.