De ce varianta britanică a SARS-CoV-2 ar putea fi mai mortală?

de: BZI.ro
13:57, 27 ian. 2021

Anunțul conform căruia tulpina de coronavirus care străbate Marea Britanie ar putea fi mai mortală și mai transmisibilă a ridicat noi preocupări cu privire la varianta care s-a răspândit deja în zeci de țări. De ce varianta britanică a SARS-CoV-2 ar putea fi mai mortală?

Inițial, experții britanici au spus că dovezile lor sugerează că noua tulpină care circulă în Marea Britanie – una dintre cele multe care au apărut la nivel internațional în ultimele luni – a fost cu 50% și 70% mai transmisibilă.

Vineri, însă, guvernul a declarat că noua variantă ar putea fi, de asemenea, cu 30-40% mai mortală, deși a subliniat că evaluarea se bazează pe date putine.

Ce s-a schimbat? De ce varianta britanică a SARS-CoV-2 ar putea fi mai mortală?

La mijlocul lunii ianuarie, două studii separate efectuate de London School of Hygiene and Tropical Medicine și Imperial College London au fost prezentate Grupului consultativ din Marea Britanie (NERVTAG), potrivit France-Presse.

Acestea au legat datele de la persoanele care au testat pozitiv virusul în comunitate – mai degrabă decât în ​​spital – cu datele privind decesul și au constatat o creștere cu aproximativ 30% a riscului de deces asociat cu noua tulpină.

Grupurile au folosit metode ușor diferite, dar ambele au comparat persoanele infectate cu noua variantă cu cele afectate de variantele mai vechi, luând în considerare alte variabile precum vârsta și locația.

Alte studii efectuate de Universitatea Exeter și Public Health England au constatat, de asemenea, decese mai multe.

Pe baza acestor analize, NERVTAG a precizat că există „o posibilitate realistă” ca infecția cu noua variantă să fie asociată cu un risc crescut de deces în comparație cu variantele care circulau anterior.

Creșterea transmisibilității asociate variantei a provocat deja panică, deoarece, cu cât virusul infectează mai multe persoane, cu atât mai mulți oameni vor suferi boli grave și riscul de deces va creste.

„Din păcate, se pare că acest virus ar putea fi atât mai infecțios, cât și potențial mai mortal”, a declarat luni John Edmunds, profesor la Centrul pentru modelarea matematică a bolilor infecțioase LSHTM.

Cât de fiabile sunt constatările?

Cercetătorii au spus că există încă incertitudini în date și că imaginea va deveni mai clară în următoarele săptămâni.

Edmunds a declarat că descoperirile au fost „semnificative statistic”, precizand că, în timp ce studiile foloseau informații de la cei testați în comunitate, majoritatea oamenilor care mor de COVID-19 merg direct la spital și sunt testați acolo.

NERVTAG a declarat că acest decalaj în date ar putea fi motivul pentru care studiile nu au găsit dovezi ale unei creșteri a spitalizărilor persoanelor cu noua variantă, ceea ce pare să fie în contradicție cu constatările unei severități crescute a bolii.

De asemenea, a spus că datele de mortalitate utilizate în cercetare acoperă doar 8% din totalul deceselor în perioada studiată și a spus că rezultatele „pot, prin urmare, să nu fie reprezentative pentru populația totală”.

De ce mai mortal?

Cercetătorii cred că ar putea fi același set de mutații care a făcut boala mai infecțioasă. O mutație în special crește capacitatea virusului de a se agăța mai puternic de celulele umane, iar șeful NERVTAG, Peter Horby, profesor emergent de boli infecțioase la Universitatea Oxford, a spus că dovezile sugerează că acest lucru ar putea face mai ușoara infectarea.

„Dacă este apoi capabil să se răspândească între celule mult mai repede în plămâni, acest lucru poate crește rata bolii și a inflamației, care poate progresa mai repede decât poate răspunde corpul dumneavoastră, astfel încât ar putea explica ambele caracteristici ale virusului”, a spus el.

Bjorn Meyer, virusolog la Institutul Pasteur din Franța, a declarat pentru AFP că problema ar putea fi încărcătura virală.

„Este posibil ca virusul să nu fi evoluat pentru a fi mai mortal ca atare, dar ar fi putut evolua mai rapid ceea ce ar putea provoca mai multe daune la un pacient în general”, a spus el.

Afectează tratamentele?

Horby, care conduce, de asemenea, procesul de recuperare – care a identificat steroidul dexametazonă ca fiind eficient pentru pacienții gravi – a spus că nu există „dovezi” că tratamentele ar funcționa mai puțin bine.

Antiinflamatoarele, cum ar fi dexametazona, „ar trebui să funcționeze la fel de bine, deoarece nu este legat de virus, este legat de răspunsul gazdei”, a spus el.

În ceea ce privește vaccinurile, un studiu preliminar efectuat în această lună din Marea Britanie și Olanda a constatat că varianta nu va putea anula efectul protector al vaccinurilor actuale.

Pfizer / BioNTech și Moderna au lansat, de asemenea, cercetări timpurii, sugerând că vaccinurile lor ar fi în continuare eficiente împotriva tulpinii.