De ce un om sănătos nu are voie să consume ceaiuri medicinale
Deși ceaiurile medicinale sunt sănătoase, aceasta nu pot fi consumate oricând și oricum deoarece pot face mai mult rău decât bine, avertizează medicii. Peste 40% dintre români consumă zilnic ceaiuri, iar jumătate dintre aceștia aleg ceaiurile medicinale. Însă specialiștii atrag atenția că aceste ceaiuri pot cauza probleme unui om sănătos.
„Un om sănătos nu are nevoie şi nici nu are voie să consume ceaiuri medicinale care au un efect terapeutic. Omul sănătos nu trebuie să se trateze. E simplu. Nici nu trebuie să fiţi medic pentru asta. De ce să va trataţi dacă sunteţi sănătos?”, a explicat prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă pentru Digi 24. „Într-o zi, o cană, două de ceai este foarte bine venită cu condiţia să le alternăm, deci să nu bem în fiecare zi acelaşi tip de ceai.
De ce un om sănătos nu are voie să consume ceaiuri medicinale
Au fost situaţii de pacienţi care s-au prezentat la medic cu o anumită patologie şi medicul stând de vorbăcu ei a constatat că băuseră un tip de ceai timp de 5-10 ani şi asta determina anumite reacţii în timp”, a precizat și dr Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.
„Dacă un om consumă un timp îndelungat în mod repetat ceai de sunătoare, după câţiva ani, ceaiul acesta poate induce nişte dureri pe traiectul nervilor periferici şi sigur că aceste dureri nu reprezintă în realitate o boală, ele dispar odată ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foartemari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatică, cu reumatisme”, avertizează prof. univ. dr. Pavel Chirilă.
Pericolele din ceaiuri
Dacă este folosită o perioadă mai lungă de timp, sunătoarea poate determina fotosensibilitatea, iar persoanele care consumă în fiecare zi acest ceai timp de mai mulţi ani, este posibil să prezinte erupţii pe piele. Şi muşeţelul se poate transforma într-un duşman.
„Mușețelul este specific în special pentru afecţiunile digestive dacă se consumă ceai de muşeţel în exces pot să apară perturbări ale florei intestinale. Dar în exces, ne referim la un litru de ceai de muşeţel pe zi băut pe o perioada mai mare de 30 de zile”, a spus dr. Andreea Dragomirescu. Și ceaiul de coada calului are efecte benefice asupra organismului, fiind un bun diuretic și remineralizant.
Totuși nu trebuie consumat în cure mai mari de trei săptămâni deoarece, spun medicii, „poate să apară un exces de siliciu care poate să ducă la depuneri de diverse cristale în organism și să se formeze ezocstoze”. Dacă totuși ești amator de ceai alege ceaiurile din fructe, ce au numeroase beneficii, însă fără efecte adverse.
De ce un om sănătos nu are voie să consume ceaiuri medicinale
„Principiul acesta străvechi în medicina naturistă, al inducţiei patogenezice, ne dăvoie să consumăm timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe pentru că fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente şi fiinţa umană este astfel alcătuită că alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic”, a subliniat prof. univ. dr. Pavel Chirilă.
Așadar, trebuie să alegi ceaiuri din fructe de pădure precum afine, zmeură, cătină, păducel, ce trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute.
Ai grijă totuși la ceaiurile care nu sunt naturale.
„În comerț găsim ceaiuri de fructe tratate cu o substanţă chimică care să dea un anumit miros sau o anumită culoare spre roşu ruginiu. E suficient să bei odată să simţi că e o substanţă nenaturală, pentru că un om, oricât de neavizat ar fi, îşi dă seama că în natură nu există un astfel de miros. Substanţa se recunoaşte uşor, pentru că are un miros specific şi dăculoarea roşie a ceaiului. De regulă ceaiurile comercializate sub formă de doze sunt tratate în felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, vărsate, nu au acest tratament”, a mai spus dr Chirilă.