De ce tremură pisica: Cauze care ar trebui să te îngrijoreze

de: BZI.ro
13:20, 31 aug. 2021

Dacă v-ați pus vreodată întrebarea „de ce tremură pisica?”, trebuie să știți că sunt mai multe cauze care pot duce la această reacție a corpului.

Tremorul este o oscilație aproximativ ritmică a mușchilor, realizându-se, de cele mai multe ori, cu scopul de a ridica temperatura organismului. Așa cum se întâmplă în cazul oamenilor, și pisicilor li se întâmplă să tremure. În cazul în care acest lucru se întâmplă fără vreun motiv aparent, este necesar să supraveghem pisica atent și să o ducem, de urgență, la medicul veterinar.

De ce tremură pisica: Cauze

Pisica poate tremura din diverse motive. Printre acestea, se numără: hipotermia, hipertermia, stresul sau frica, durerea, hipoglicemia sau problemele neurologice. În continuare vom vorbi despre fiecare cauză în parte și vom explica în detaliu ce provoacă tremorul pisicii.

Hipotermia

Pisica poate tremura în momentul în care încercăm să îi facem baie, iar acest lucru nu este de speriat. Chiar dacă temperatura din casă este una în care noi, oamenii, ne simțim bine după ce ieșim din duș, trebuie să știți că pisicile sunt mult mai sensibile. Temperatura pisicilor este cu unul sau două grade mai mare decât cea a oamenilor și, de aceea, atunci când au blana și pielea ude, le este imposibil să își regleze temperatura prin transpirație. În acest caz, tremuratul este o reacție involuntară, care nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Tot ce trebuie să faceți este să încălziți pisica cu o pătură sau să o duceți într-un loc mai călduros din casă.

De asemenea, puteți observa că pisica tremură și după ce este tunsă. Din această cauză, pielea pisicii nu își mai poate menține temperatura optimă în zilele de vară mai răcoroase.

Hipertermia

O altă cauză care poate face pisica să tremure este febra. Astfel, dacă sesizați că pisica tremură și temperatura corpului ei este mult mai crescută decât de obicei, trebuie să consultați, de urgență, un medic veterinar. El vă va recomanda un tratament corespunzător.

În acest caz, poate fi vorba despre o simplă răceală, gripă sau alte complicații, cum sunt infecțiile organelor interne, care îi pot pune viața în pericol. Frecvente sunt și tumorile ovariene, care apar la pisicile nesterilizate.

Stresul sau frica

Chiar dacă pisicile sunt extrem de curioase de tot ce se întâmplă în jurul lor, ele sunt și foarte sperioase. Dacă ați scos vreodată pisica din casă, ați observat cu siguranță cum începe să tremure și să se înfoaie. În acest caz, pisica trebuie calmată cu orice preț, scoțând-o din situația care îi provoacă stres și nesiguranță. În plus, trebuie să o mângâiați și să îi vorbiți pe un ton blând.

Durerea

Atunci când au parte de o experiență dureroasă, pisicile încep să tremure. Fie că se accidentează, fie că suferă de o boală, felina nu își va putea stăpâni această reacție a corpului. Scenariul prezentat necesită o vizită la medicul veterinar. Nu mai stați pe gânduri, ar putea apărea complicații.

De ce tremură pisica din cauza hipoglicemiei

Această cauză poate duce chiar și la starea de leșin a pisicii, la fel cum se întâmplă și în cazul oamenilor.

Pisicile diabetce pot avea astfel de crize și se manifestă prin tremurat accentuat. Hrăniți imediat pisica, pentru a-i regla glicemia și a o face să se simtă mai bine.

Problemele neurologice

Astfel de probleme nu au un tratament, de cele mai multe ori. De aceea, trebuie să apelați la remedii, recomandate de un medic de specialitate.

Pe lista tremuratului sunt incluse stările de agitație sau de bucurie. Acestea provoacă doar o reacție temporară.