De ce tensiunea arterială ar trebui măsurată la ambele brațe?

de: BZI.ro
14:12, 23 dec. 2020

Brațul drept sau brațul stâng? Ambele, domnule doctor! Iată ce ar trebui să răspundeți medicului dumneavoastră (sau farmacistului) la următoarea verificare a tensiunii arteriale! Iata de ce tensiunea arterială ar trebui măsurată la ambele brațe!

Un studiu britanic vast, publicat în 2012, menționase deja legătura dintre diferența de tensiune arterială în cele două brațe și riscul crescut de boli cardiovasculare. Acesta a concluzionat că este necesar să treaca un anumit timp intre cele două masuratori, câte una la fiecare braț. Un gest care este departe de a fi efectuat în mod sistematic de către profesioniștii din domeniul sănătății.

De ce tensiunea arterială ar trebui măsurată la ambele brațe?

Cu toate acestea, există multe de câștigat din aceasta tehnica, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie). Noul lor studiu confirmă interesul acestei duble evaluări. Echipa a analizat legătura dintre măsurarea tensiunii arteriale la ambele brațe a peste 50.000 de pacienți (în 54 de studii diferite) și sănătatea lor cardiovasculară pe parcursul a zece ani (accident vascular cerebral, atac de cord, deces etc.). Concluziile lor: o diferență semnificativă (peste 10 mmHg) între tensiunea arterială masurata la cele două brațe este un semn rău. Acest decalaj ar putea fi sinonim cu probleme arteriale (îngustare, rigidizare etc.) și modificări ale circulației sanguine, care ar putea explica acest risc cardiovascular crescut.

Potrivit autorilor, ar trebui, prin urmare, să considerăm că o diferență de 10 mmHg între cele două brațe constituie deja un „risc crescut”. Aproximativ 10% dintre persoanele cu tensiune arterială crescută intră în această categorie și, prin urmare, necesită o monitorizare și mai atentă.

Măsurarea tensiunii arteriale, o procedură rapidă, ieftină și neinvazivă, este esențială pentru detectarea precoce a hipertensiunii arteriale (tensiunea arterială mai mare de 140/90 mmHg persistentă în timp) și pentru a monitoriza evoluția tensiunii arteriale la un pacient deja hipertensiv. Aproximativ 20% dintre pacienții hipertensivi nu sunt tratați și 50% dintre cei care sunt tratați nu ating obiectivele tensiunii arteriale controlate.