De ce sunt problemele urinare mai frecvente în timpul menopauzei

de: BZI.ro
11:44, 09 dec. 2020

Recent ai trecut prin menopauză și problemele urinare (pofte frecvente chiar și noaptea) s-au agravat? De ce? Există soluții? Menopauza apare atunci când activitatea ovariană se oprește. Pot apărea simptome legate de deficiența de estrogen, cum ar fi apariția sindromului genito-urinar care combină tulburări vulvare, vaginale și urinare. De ce sunt problemele urinare mai frecvente în timpul menopauzei?

Una din două femei aflate în postmenopauză are simptome urinare: dorința de a urina, urinare mai frecventă, chiar și noaptea, sau chiar scurgeri mici de urina. Cistita recurentă este, de asemenea, frecventă și poate fi alimentată de uscăciunea vaginală.

De ce sunt problemele urinare mai frecvente în timpul menopauzei?

Unii factori promovează sindromul genito-urinar, precum fumatul, lipsa activității fizice și obezitatea. În schimb, menținerea activității sexuale regulate are un impact pozitiv asupra acestor tulburări.

Tratamentele locale au o eficacitate reală asupra acestor simptome urinare. Cremele hidratante sau lubrifiante sau ovulele vaginale, sau pe bază de estrogen, redau calitatea bună a membranei mucoase a acestei regiuni, cu condiția de a respecta o mare regularitate pentru o eficiență maximă: ca tratament de atac pe parcursul a 20 de zile consecutive, apoi o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de confortul obținut.

În caz de eșec sau în caz de bufeuri sau transpirații nocturne asociate, poate fi oferit tratament hormonal pentru menopauză, cu condiția să nu existe contraindicații și după evaluarea raportului beneficiu-risc.

Cele mai frecvente cauze ale urinarii frecvente

Mersul des la toaleta poate deveni incomod. Dacă sunteți îngrijorat de cât de des urinați, este posibil să existe o serie de cauze.

Consum de lichide

Ai obiceiul să tii o sticlă de apă în poșetă? Ai adăugat o ceașcă de cafea sau ceai în plus la rutina de dimineață? Fără să ne dăm seama, uneori creștem aportul de lichide și, inevitabil, dorința noastră de a urina creste.

O infecție

Foarte frecvente în rândul adolescenților activi sexual și adulților tineri, infecțiile simple ale tractului urinar, cum ar fi cistita, pot crește frecvența deplasărilor la toaletă. Alte simptome, cum ar fi senzația de arsură sau durerea în timp ce urinati, ar trebui sa va trimita la medic.

O vezică hiperactivă

În mod normal, când vezica este plină, mușchii se strâng, iar receptorii spun creierului că este timpul să urinezi. Cu toate acestea, dacă aveți o vezică hiperactivă, acești receptori se activează la cel mai mic semn de contracție musculară, chiar dacă vezica nu este plină.

Hormoni

Fluxul natural de hormoni feminini ne poate afecta vezica. În perioadele sensibile, cum ar fi ciclul menstrual, menopauză sau sarcină, dorința de a urina poate crește semnificativ la unele femei.

Motive mai puțin frecvente

Uneori, o dorință frecventă de a urina poate ascunde afecțiuni cronice sau mai grave, cum ar fi fibromul uterin (care apasă pe vezică), sindromul dureros al vezicii urinare (numit și cistită interstițială), diabetul sau scleroza multiplă. Din acest motiv, este important să fii atent la corpul tău și să nu subestimezi semnalele pe care ti le trimite.

Dacă aveți dubii, puteți păstra un jurnal pentru câteva zile, menționând cât ați băut lichide și cate, precum și de câte ori ați folosit baia. Apoi discutați cu medicul dumneavoastră.