De ce sughițăm și cum să facem față sughițurilor?
Sughițurile ne depășesc de obicei în cel mai nepotrivit moment și nu este clar cum să scăpăm de el. Sughițurile vin brusc și la fel de brusc dispar. Se știe că sughițurile reprezintă o încălcare a funcției respiratorii, care se caracterizează prin contracții sacadate convulsive ale diafragmei (stratul muscular cupolat care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală. – Ed. ).
Sughițurile (cunoscute din punct de vedere medical ca singultus, din latină pentru „sufocare”) sunt familiare tuturor persoanelor de pe planetă. Majoritatea oamenilor sughit mai des în timpul copilăriei și, pe măsură ce îmbătrânesc, convulsiile devin mai rare, dar nu dispar complet. Fiecare are propria sa, spre deosebire de oricine altcineva „metoda“ unic de sughiț , în timp ce contracția diafragmei are loc de la 4 până la 60 de ori pe minut.
În majoritatea cazurilor, sughițurile sunt inofensive și durează doar câteva minute. Dar, uneori, sughițurile pot fi o problemă reală, mai ales când durează zile, săptămâni sau ani. Sughițul constant poate provoca insomnie, concentrare afectată și probleme cu alimentația. Aproximativ 4.000 de persoane din Statele Unite sunt internate în spital în fiecare an, cu plângeri de sughiț persistent.
Pacientul cu cel mai lung caz de sughiț, conform Cartii Recordurilor Guinness, a trăit și el în America. Charles Osborne din Iowa a sughițat timp de 68 de ani.
De ce apar sughițurile
Medicii spun că pot exista multe motive. Cam la fel ca există metode de a scăpa de sughiț (inclusiv „tragerea limbii”, „a sta pe cap” și alte metode ciudate, a căror eficacitate nu este justificată științific). În ciuda faptului că toată lumea sughită, fenomenul sughițului nu este încă pe deplin înțeles.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale sughițului este balonarea, potrivit profesorului de gastroenterologie de la Universitatea din Zurich și autor al articolelor științifice despre sughiț. Bulele de alimente sau gaze pot stimula nervii frenici și pot provoca sughițuri. Interesant este că apa cu sodă este mai puțin probabil să provoace convulsii decât apa minerală. Sughițurile se pot întâmpla din alte motive:
- consumul de alimente foarte calde sau foarte condimentate;
- absorbția prea rapidă a alimentelor;
- fumatul de țigări obișnuite și electronice;
- râs foarte puternic .
Cauzele mult mai puțin frecvente ale sughițului includ pneumonia și tumorile. Persoanele cu boala Parkinson, scleroză multiplă, diabet și boli de rinichi pot prezenta, de asemenea, crize frecvente de sughiț. Sughițul poate fi cauzat de bolile în sine sau poate fi un efect secundar al medicamentelor.
Cum să faci față sughițurilor
Charles Osborne, care a sughițat timp de aproape 68 de ani, a încercat diverse medicamente și părea să fie cei mai buni specialiști din lume. Nu s-au putut abține, așa că s-a resemnat și a învățat să trăiască cu această problemă. Dar prietenii lui nu au acceptat-o. Într-unul dintre interviurile sale, domnul Osborne a recunoscut că prietenul său a tras odată cu o armă chiar în spatele său. „Atunci mi-a fost foarte frică”, a spus Osborne, „dar nu mi-a speriat sughițul”. Există tratamente dovedite astăzi pentru sughiț?