De ce sughiță bebelușii: Cum rezolvi ușor această problemă stresantă pentru multe mămici

de: BZI.ro
10:13, 15 nov. 2021

Bebelușii sughiță la intervale regulate de timp, dar care sunt motivele exacte pentru asta nu au fost deslușite pe deplin de specialiști. În aceste situații, multe mămici se întreabă de ce sughiță bebelușii și cum pot rezolva ușoară această problemă stresantă pentru ele.

Pediatrii nu știu exact care sunt cauzele care duc la apariția sughițului la bebeluși dar consideră că acesta s-ar datora organelor interne nedezvoltate suficient. Pe măsură ce micuțul se dezvoltă reprizele de sughițat se reduc în intensitate.

Medicii obstetricieni sunt de părere că sughițul este provocat de un spasm al diafragmei, la fel ca în cazul adulților. Aceștia le transmit mămicilor că sughițul este normal și necesar pentru exersarea respirației și pentru întărirea diafragmei.

Indiferent care ar fi cauzele apariției sughițului la bebeluși, mămicile se impacientează imediat și își revin de-abia în momentul în care văd că cel mic s-a oprit din sughițat.

Stresul mămicilor în legătură cu sughițul este legat de faptul că acestea consideră că sughițul îi provoacă micuțului disconfort major. Nimic mai fals. Sughițul nu doare și nici nu are vreo reacție negativă asupra bebelușului.

De ce sughiță bebelușii: Care sunt cauzele

Chiar dacă sughițul este neplăcut și chiar inconfortabil pentru copiii mai mari sau pentru adulți, pentru bebeluși acesta este normal și nu îi deranjează.

În marea majoritate a cazurilor, sughițul apare din cauza aerului înghițit de bebeluș atunci când este alăptat. Sistemul lui nervos nu este dezvoltat complet și nu poate crea o sincronizare între actul deglutiției și respirație. În aceste condiții, bula de aer irită diafragmul și duce la apariția sughițului.

Sughițul împiedică laptele să ia calea greșită și să se scurgă în plămâni. Până când copilul își va dezvolta toate reflexele necesare unei funcționari corecte a diafragmei în cadrul proceselor de respirație și înghițit, sughițul este modul naturii de a proteja copilul.

Alte cauze ale apariției sughițului sunt alimentația prea rapidă sau în cantități mari, deficitul de magneziu și calciu sau de vitamina D.

Metode pentru a opri sughițul bebelușilor

Multe mămici consideră că atunci când bebelușul sughiță nu ar trebui să-l hrănească. Ei bine, sughițul nu are legătura cu masa, iar suptul la sânul mamei va reuși să-l calmeze pe bebeluș.

Dacă este hrănit cu biberonul, mămicile trebuie să știe că pentru o hrănire confortabilă gaura tetinei trebuie să fie atât de mare încât laptele să nu curgă foarte mult și prea repede. Pediatrii susțin că acesta ar trebui să curgă în picături.

În cazul în care primește mese mult prea dese, probabilitatea apariției sughițului este mai mare deoarece așa bebelușul primește prea multă mâncare.

De asemenea, medicii susțin că poziția bebelușului la sânul mamei trebuie sa fie corectă pentru a preveni sughițul.

Astfel, după fiecare alăptare, mămica trebuie să elibereze stomacul prin micuțului prin bătăi ușoare pe spate sau spre ceafă, să modifice poziția copilului de pe o parte pe alta și să lipească burtica copilului de pielea sa pentru a-i oferi senzația de siguranță.

Altă metodă pentru a opri sughițul bebelușui este să-i dea bebelușului să bea o linguriță de apă fiartp și răcită. Improtant este ca apa să nu fie de la chivetă.

O altă metodă pentru a opri sughițul este să i se pună micuțului puțin zahăr pe limbă pentru că astfel acesta se va concentra la gustul dulceag si va uita de sughiț.

 

Sughițul este provocat, în cele mai multe cazuri, de un spasm al diafragmei, la fel ca în cazul adulților.