De ce se răsucesc frunzele la roșii? Cauze, tratament și metode de prevenție
De ce se răsucesc frunzele la roșii și cum poate fi oprit acest fenomen? Află totul despre cea mai frecventă manifestare de care se plâng cultivatorii de tomate.
Curbarea frunzelor la roșii sau răsucirea acestora este o problemă des întâlnită printre agricultori. În cazul în care este neglijat, fenomenul poate duce la compromiterea producției de roșii și, chiar, la pierderea acesteia, dacă răsucirea frunzelor este determinată de un virus specific. Astfel că, problema necesită o intervenție rapidă, pentru identificarea cauzei și pentru luarea unor măsuri.
În funcție de cauză, curbarea frunzelor poate fi totală sau parțială și poate fi însoțită de semne precum uscarea sau apariția unor pete galbene, scrie agrointel.ro.
De ce se răsucesc frunzele la roșii? Iată care sunt cele mai frecvente cauze
De vină pentru curbarea frunzelor la roșii pot fi udarea excesivă sau, din contră, udarea ineficientă, dar și aerisirea inadecvată a culturii. Acestea sunt cauze minore, însă există și factori mai serioși, cum este virusul răsucirii frunzelor care determină apariția unei boli grave pentru plante. În acest caz, există riscul pierderii complete a culturii.
De exemplu, răsucirea frunzelor poate fi determinată de virusul BCTV. Dacă nu se intervine rapid, producția poate fi pierdută în totalitate. Printre semnele care anunță prezența virusului, se numără: oprirea din creștere a plantelor tinere infestate (fenomenul de piticire), dimensiunile reduse ale frunzelor, marginile răsucite în sus, de cele mai multe ori îngălbenite, ale frunzelor, căderea fructelor și altele.
Fiindcă, pentru virusul BCTV nu există tratament, se recomandă respectarea măsurilor de prevenție. Foarte importante sunt monitorizarea populației și controlul riguros al musculiței albe, dar și eliminarea buruienilor și a resturilor vegetale imediat după terminarea recoltării. Dacă o parte dintre plante au fost deja infestate, este indicată îndepărtarea acestora.
Răsucirea frunzelor de roșii poate fi determinată și de unele carențe minerale. Dacă există o carență de zinc, frunzele devin răsucite, aspre și fragile, dacă tufele de roșii suferă din cauza deficitului de fosfor, frunzele capătă o nuanță violetă și se curbează, iar dacă tomatele nu au suficient bor, frunzele se deschid la culoare și se răsucesc. Mai mult, carența de calciu se manifestă prin albirea nervurilor și răsucirea frunzelor, orientându-le în sus.
Tratament pentru răsucirea frunzelor de la roșii
Tratamentul se stabilește în funcție de cauza care a determinat curbarea frunzelor. Dacă vinovat este vântul puternic, trebuie să ai în vedere ridicarea unor obstacole temporare din plase sau plantarea unor perdele forestiere.
În cazul în care vorbim despre un deficit de umiditate, tomatele trebuie udate cu 5-10 litri de apă/ tufă o dată la cinci zile sau instalarea unui sistem de irigare cu picătura pe parcela lor.
Dacă roșiile sunt udate în exces, cultura poate avea de suferit. De aceea, evită excesul de umiditate, prin acoperirea tufelor cu o peliculă, dacă urmează o perioadă ploioasă. În acest fel, apa nu va ajunge în sistemul lor radicular. Dacă, însă, plantele se află în seră, nu mai trebuie udate timp de o săptămână.
Dacă, de vină pentru răsucirea frunzelor la roșii este căldura excesivă, ar fi bine să folosești plase de umbrire. Acestea protejează plantele de căldură, dar și de arsurile solare.