De ce se pierde potasiu din organism? Simptomele și cauzele care duc la acest lucru
Potasiul este absolut esențial pentru corpul uman, acesta fiind un element important în menținerea sănătății inimii, dar și a creierului. De ce se pierde potasiu din organism și ce alimente ne pot ajuta să restabilim echilibrul, aflați în rândurile următoare.
Potasiul ne ajută să ne solidificăm țesutul muscular, să reglăm funcțiile nervilor, dar și să menținem sănătatea osoasă și cardiovasculară. De ce se pierde potasiu din organism? În general, din cauza anumitor dereglări, iar atunci este cel mai bine să consultați un medic specialist sau cel de familie.
De ce se pierde potasiu din organism?
Dacă observați că aveți stări de amețeală sau balonare, atunci există șansa ca aceasta să fie din cauza unei carențe de potasiu. Acesta are un rol foarte important în corpul nostru, ajutând la relaxarea vaselor de sânge, la contractarea mușchilor, dar și la sănătatea mintală. Este important să avem o dietă bogată în alimente ce conțin potasiu și, de asemenea, să încercăm să reducem cantitatea de sodiu pe care o consumăm. Mai multe studii au arătat că, atunci când adoptăm o dietă mai bogată în potasiu și reușim să reducem consumul de sodiu, acest lucru poate reduce riscul de accidente vasculare cerebrale cu până la 21%.
Cele mai comune cauze ale pierderii potasiului din organism sunt medicamentele diuretice, adesea folosite pentru tratarea hipertensiunii sau edemelor, care cresc producția de urină și pot duce la eliminarea excesivă de potasiu. Diabetul zaharat poate, de asemenea, crește producția de urină și, implicit, eliminarea de potasiu. De asemenea, există o afecțiune denumită Boala Addison. Această afecțiune autoimună afectează glandele suprarenale, care produc hormoni, inclusiv aldosteronul. Aldosteronul ajută la reabsorbția potasiului în sânge din urină. În cazul bolii Addison, deficitul de aldosteron duce la pierderi crescute de potasiu.
Alimente care te ajută să îți restabilești nivelul de potasiu
În primul rând, dacă simțiți că aveți amețeli sau alte probleme de sănătate, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să mergeți cât mai repede la doctorul de familie sau la un doctor specialist pentru a vedea cu exactitate dacă aveți o lipsă de potasiu în organism. Acesta s-ar putea să vă recomande o dietă bogată în alimente ce conțin potasiu, cum ar fi mai multe tipuri de fructe, dar și legume. Bananele, de exemplu, au un conținut foarte ridicat de potasiu. O banană medie conține aproximativ 422 mg de potasiu, făcând din ele o sursă excelentă și ușor accesibilă. De asemenea, portocalele conțin aproximativ 328 mg de potasiu, oferind și vitamina C și fibre. Pepenele galben conține aproximativ 237 mg de potasiu.
Există și multe tipuri de legume ce au un nivel foarte mare de potasiu. Acestea sunt:
– Cartofii dulci: Un cartof dulce copt mediu conține aproximativ 548 mg de potasiu, fiind o sursă excelentă și de fibre.
– Spanacul: O cană de spanac gătit conține aproximativ 859 mg de potasiu, oferind și alte vitamine și minerale esențiale.
– Ciupercile cremini: O cană de ciuperci cremini tăiate conține aproximativ 535 mg de potasiu, fiind o sursă delicioasă și versatilă.
De ce se pierde potasiu din organism? În general, din cauza anumitor dereglări, iar atunci este cel mai bine să consultați un medic specialist sau cel de familie.