De ce se imbolnaveste tiroida?

de: BZI.ro
16:56, 18 aug. 2020

De ce se imbolnaveste tiroida? Tulburările tiroidiene se manifestă printr-o producție inadecvată de hormoni tiroidieni, cauza a două boli: hipotiroidism și hipertiroidism.

O tulburare tiroidiană se caracterizează prin funcționarea anormală a tiroidei, o glandă situată la baza gâtului. Tiroida produce doi hormoni care joacă un rol major în reglarea metabolismului și acționează asupra funcționării mai multor organe, cum ar fi inima, mușchii, sistemul nervos și tractul digestiv. Tiroxina (numită și T4) și triiodotironină (numită și T3). Unele tulburări metabolice apar atunci când glanda tiroidă nu furnizează cantitatea corectă de hormoni în sânge. Cele două tulburări tiroidiene principale sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul.

Repercusiunile tulburărilor tiroidiene (hipotiroidism și hipertiroidism), dacă nu sunt îngrijite rapid, pot avea consecințe mai mult sau mai puțin grave asupra sănătății.

De ce se imbolnaveste tiroida?

Există multe cauze la originea unei afecțiuni tiroidiene:

O boală autoimună ca în boala Graves (hipertiroidismul cel mai frecvent), tiroidita lui Hashimoto (cel mai frecvent hipotiroidism) sau hipotiroidismul atrofic spontan;
Adenoame (noduli tiroidieni);
Un virus (coxsackie, oreion sau adenovirus) în tiroidita lui De Quervain;
Medicamente;
Tratament: îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei, tratament cu iod radioactiv sau radioterapie externă;
Nașterea (între 6 săptămâni și 3 luni) în tiroidita postpartum;
La naștere din cauza unei malformații sau disfuncții ale glandelor;
Prin deficiență de iod;

Simptomele unei tulburări tiroidiene

Simptomele unei disfuncții tiroidiene sunt multiple, deoarece hormonii tiroidieni au un rol în multe funcții: producerea de energie, căldură, utilizarea de elemente din alimente (zaharuri, grăsimi, proteine), funcționarea mușchilor, inima, tractul digestiv, părul etc. La copii, participă la creșterea și dezvoltarea organismului prin acțiunea lor asupra sistemului nervos și a scheletului. La vârsta adultă, ele contribuie la funcționarea sistemului nervos și la menținerea oaselor.

Hipotiroidismul se caracterizează printr-o producție insuficientă de hormoni tiroidieni. Aceasta este cea mai frecventă disfuncție.

Hipertiroidismul se caracterizează prin eliberarea prea mare de hormoni tiroidieni în fluxul sanguin. Aceasta este o disfuncție mai rară. Simptomele hipertiroidismului sunt multiple. Ele variază de la o persoană la alta: adesea scădere rapidă în greutate cu apetit păstrat, accelerarea tranzitului intestinal, greață, termofobie (căldura este slab susținută) cu transpirație excesivă și sete semnificativă. Există, de asemenea, palpitații cardiace, dureri în piept, bătăi cardiace rapide și uneori neregulate, respirație, probleme cu somnul, oboseala, modificările de dispoziție, iritabilitatea și uneori depresia. Există o scădere a forței musculare și, uneori, a mărimii musculare (numită amiotrofie), tremururi fine la nivelul mâinilor, o proeminență anormală a ochilor în afara soclurilor (exoftalmos), asociată cu retragerea pleoapelor.