Nucile de stejar, asa cum mai sunt numite ghindele cad cu miile la pamant, in zeci de forme si dimensiuni. Ai trecut probabil de multe ori pe langa ele, dar de cate ori ai avut si curajul sa afli ce gust au? Probabil crezi ca sunt otravitoare, ca nu merita efortul pentru ca ai prea mult de lucru cu coaja. Sau, daca totusi le-ai gustat ti s-au parut amare sau prea fainoase. Este adevarat, unele ghinde sunt mai amare decat altele, depinde de tipul de stejar. Dar putem invata ceva de la veverite pentru a atenua gustul amar.
Oamenii de stiinta care au studiat comportamentul veveritelor au descoperit ceva inedit. Veveritele cauta in special ghindele de stejar alb (Quercus alba, fructele au un gust dulce-amarui; au mai putine taninuri), iar daca nu gasesc se indreapta spre cele de stejar rosu (Quercus rubra ale carui fructe sunt amare, din cauza concentratiei mari de taninuri). Pe acestea din urma veveritele le ingroapa in pamant toamna si le consuma primavara. De ce? Pentru ca taninurile sunt solubile in apa, iar ploile si zapezile lucreaza in favoarea veritelor – apa contribuie la eliminarea taninului, lasand fructele aproape dulci.
Cum poti folosi ghindele in alimentatie
Ghindele au fost testate si considerate a fi cele mai bune produse alimentare care actioneaza eficient pentru a controla nivelul de zahar din sange. Fierte, ghindele erau consumate in alimentatie inca din trecut de catre indienii din America de Nord si de primii colonizatori, in special in cazul diverselor tulburari gastrointestinale.
Cele mai bune ghinde sunt cele ale stejarilor albi, de diferite soiuri: stejarul alb Oregon sau stejarul Burr. Astazi, aproape orice reteta care cere castane poate fi transformata intr-o reteta cu ghinde.
Ghindele pot fi transformate in faina. Pentru asta trebuie sa culegi ghindele, sa le lasi la uscat – asa sunt mai usor de curatat de coaja. Miezul il tii in apa o zi, apoi il dai prin masina de tocat carne. Ceea ce rezulta pui intr-un tifon sau o panza si lasi miezul in apa rece timp de cateva saptamani. Apa trebuie schimbata de doua ori pe zi. Gusti periodic pana cand vezi ca nivelul de amareala a scazut. Le usuci apoi, iar la final le macini.
Cafeau de ghinda poate fi un inlocuitor al cafelei, preparata din ghinda uscata si macinata, pentru efectul mineralizant, antianemic, antirahitic. Dintr-o lingurita de ghinda prajita si macinata se prepara o cafea care regleaza scaunul in diaree.