De ce să mănânci miez de nucă în fiecare zi. Beneficiile miraculoase pe care le are pentru organism
Miezul de nucă este iubit de majoritatea oamenilor iar gospodinele îl pun mai ales în multe rețete dulci și sărate, folosindu-l de cele mai multe ori la prăjiturile tradiționale românești, precum cozonacul sau mucenicii.
Deși e consumat adesea în diferite rețete, mulți oameni nu profită de beneficiile miraculoase pe care le are miezul de nucă, acesta poate fi o gustare delicioasă și sățioasă între mese, fiind adesea recomandat să fie introdus zilnic în dieta alimentară.
De ce e bine să mănânci zilnic miez de nucă
Pe lângă faptul că miezul de nucă este extrem de gustos și poate fi adăugat în nenumărate rețete precum coșulețele cu fructe de toamnă, acesta poate reduce drastic și riscul de atac de cord și de cancer. Mai mult decât atât, acesta ar crește speranța de viața, astfel că oamenii care consumă cel puțin 20 de grame de nuci zilnic au șanse mai mici de a dezvolta boli grave.
De asemenea, miezul de nucă reduce riscul de a avea o boală de inimă cu aproape 30%, pe cel de cancer cu aproape 15%, iar pe cel de moarte prematură cu aproape 22%. Un alt aspect interesant despre acesta este că miezul de nucă reduce la jumătate riscul de a murit din cauza unei boli respiratorii.
Miezul de nucă şi alunele sunt bogate în fibre, magneziu şi grăsimi polisaturate, nutrienţi benefici pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare şi reducerea nivelului de colesterol. Unele nuci, în special cele pecan, sunt pline de antioxidanţi care luptă împotriva stresului şi reduc riscul de cancer.
Polifenolii din nuci ajută la combaterea stresului oxidativ și a inflamației. Nucile sunt, de asemenea, un aliment super prietenos pentru intestine. Acestea susțin sănătatea microbiotei și a intestinului.
Beneficii pentru memorie, piele și sistemul imunitar
Unul dintre beneficiile consumului miezului de nucă este că acesta este bogat în grăsimi sănătoase, inclusiv în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru menținerea sănătății inimii. De asemenea, un consum regulat de nuci poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău, mai ajută și la scăderea tensiunii arteriale și la diminuarea inflamației din organism.
Acizii grași omega-3 din miezul de nucă pot îmbunătăți funcția cognitivă, memoria și starea de spirit. Nucile pot ajuta la gestionarea greutății datorită conținutului ridicat de fibre și proteine, ceea ce poate reduce aportul total de calorii.
Acesta poate ajuta și la gestionarea diabetului deoarece s-a demonstrat că acestea îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și, astfel, reduc nivelul de zahăr din sânge.
Miezul de nucă susține sănătatea pielii și previne îmbătrânirea ajutând la menținerea unei pieli strălucioate, pe lângă acest aspect mai ajută și la sănătatea ochilor pentru că aceștia au nevoie de vitamina E iar nucile pot ajuta la protejarea ochilor de daunele legate de vârstă și la reducerea riscului de cataractă.
În ceea ce privește reacțiile adverse posibile, ei bine, se atrage atenția persoanelor care se știu alergici la nuci, pentru că acestea pot declanșa reacții alergice severe.
Pe de altă parte, nici persoanele care nu sunt alergice nu ar trebui să exagereze cu consumul miezului de nucă, acesta poate provoca probleme digestive, gaze și chiar balonare.