De ce sa mananci cereale germinate
Cerealele germinate sunt un izvor real de proteine, glucide, vitamine si minerale. Pentru a beneficia din plin de virtutile cerealelor germinate, acestea se vor consuma proaspete. Iata cateva motive pentru a consuma cat mai des cereale germinate, potrivit Adevarul:
1. Sunt o „bomba” de substante nutritive
De ce sa iei vitamine la tub, de cele mai multe ori de sinteza, cand poti avea parte de cel mai bun complex de vitamine, suta la suta naturale, la tine in farfurie?! Forma integrala a cerealelor, adica aceea care contine bobul intreg, cu coaja si cu miez, este cea mai hranitoare.
Iar germenii de cereale, indiferent ca sunt de grau, de orz, de ovaz ori de porumb, cu atat mai mult.
Cea mai mare proportie din fibrele, din uleiurile, din vitaminele din complexul B, din fierul, zincul, calciul si din vitamina E, precum si un sfert din continutul de proteine provin din germen si din stratul de amidon ce ii inveleste centrul, numit endosperm.
Pe de alta parte, germenii de leguminoase, spre deosebire de majoritatea legumelor, care incep sa „paleasca” nutritional imediat dupa culegere, continua sa-si inmulteasca valorile nutritive. Iar acest lucru se explica prin faptul ca, imediat ce bobul germineaza, nutrientii prezenti in el incep sa se transforme in vitamine, enzime, minerale si in zaharuri pentru a ajuta la dezvoltarea noului lastar.
Ca sa dam numai un exemplu, continutul de vitamina C al bobului este, doar la inceputul procesului de germinatie, de 600 de ori mai mare decat inainte. Cei mai cautati astfel de germeni sunt cei de soia, de lucerna, de linte verde, de naut ori de fasole mungo, familiari mai ales „pasionatilor” de mancare chinezeasca.
2. Detoxifiaza si ajuta la slabit
Germenii de cereale, in special, sunt bogati in fibre care harnicesc tranzitul intestinal. Or, asta inseamna mai putine reziduuri in intestinele noastre si, implicit, o forma generala mai buna decat daca ne-am confrunta cu constipatie.
In plus, prin procesul de germinare sunt consumate zaharurile indigeste din seminte, iar germenii produc in intestine mai putine gaze decat ar produce leguminoasele negerminate.
Vitamina B6, gasita din belsug in germenii de grau, are rolul de a intretine metabolismul alert si, deci, de a favoriza arderile.
De asemenea, vitamina B5 confera organismului energie prin stimularea arderilor metabolice.
Pe langa faptul ca abunda in vitamine cu rol antioxidant si energizant, precum si in enzime care favorizeaza procesele metabolice, germenii mai prezinta un mare avantaj: au putine calorii. Si de aici efectul de „subtiere” observat la cei care ii consuma cu regularitate.
Nu in ultimul rand, germenii au indice glicemic mic si elibereaza energie treptat, ceea ce ii face ideali pentru mentinerea in echilibru a balantei glicemice. Deci, si diabeticii au numai de castigat de pe urma lor.
3. Echilibreaza balanta hormonala
In special femeile au de beneficiat de pe urma consumului regulat de germeni. Germenii, in general, dar mai ales germenii de soia au un efect dovedit de reglare a functiilor aparatului endocrin feminin.
Acest lucru se traduce prin imblanzirea simptomelor date de sindromul premenstrual si celor specifice intrarii la menopauza, dar si prin sustinerea si stimularea fertilitatii.
De altfel, atat fertilitatea feminina, cat si cea masculina sunt sustinute si stimulate prin consumul regulat de germeni, datorita concentratiei mari de vitamina E din compozitia lor.
De asemenea, studii recente au demonstrat ca gravidele care ii consuma au risc mai mic de a naste copii cu defecte congenitale. Explicatia: concentratia mare de vitamina E si de acid folic (vitamina B9) din compozitia germenilor.
4. Dau stralucire pielii si rezistenta parului
Expresia care spune ca frumusetea vine si din ceea ce mananci se adevereste intrutotul in cazul consumului de germeni. Mai ales de germeni de grau sau de ovaz, care sunt vedetele incontestabile ale categoriei.
De altfel, se stie, uleiul de germeni de grau si cel de ovaz sunt foarte apreciate in industria cosmetica pentru efectele intens nutritive, antioxidante si de redare a elasticitatii pielii si parului.
Si unghiile, dintii, precum si oasele sunt favorizate prin consumul regulat de germeni, datorita aportului considerabil de tiamina (vitamina B1), arata studiile.
5. Construiesc scut impotriva bolilor
Vitaminele cu rol antioxidant din compozitia germenilor (A, C, E) protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi ce rezulta in urma proceselor metabolice si prin expunerea la poluare, caldura si stres.
Asa se face ca, indirect, introducand cu regularitate aceste alimente in dieta noastra, putem preveni diverse forme de cancer, dar si unele afectiuni cardiace. Insa, dincolo de efectul antioxidant, ei previn bolile cardiovasculare (ateroscleroza) prin efectul lor de scadere a nivelului colesterolului „rau” datorat continutului mare de fibre.
Tot datorita bogatiei de fibre care curata intestinele, sistemul imunitar este mai puternic (este dovedit ca mare parte din sistemul nostru imunitar este reprezentata prin microflora bacteriana de la nivelul intestinului subtire).
De asemenea, octacosanolul este un ingredient valoros din germenii de grau, cu efecte dovedite de imbunatatire a activitatii cardiace prin cresterea oxigenarii la nivelul tesuturilor si de scadere a colesterolemiei.
In plus fata de multe alte alimente sanatoase, cu calitati antioxidante, germenii au si proprietatea de a alcaliniza organismul. Astfel, anuleaza aciditatea de care agentii patogeni si celulele cancerigene au nevoie pentru a se dezvolta.
Sfaturi si precautii
– Germenii pot fi obtinuti si acasa, folosind germinatoare procurate din comert sau, pur si simplu, in niste borcane acoperite cu tifon si tinute intr-un loc caldut si intunecos.
– Pentru a evita intoxicatiile alimentare provocate de bacteriile nocive, este foarte important sa spalati bine germenii cu apa calduta, de doua pana la patru ori pe zi. Ei vor fi buni de mancat dupa 2-6 zile.
– Pot provoca reactii alergice persoanelor cu sensibilitate, in special suferinzilor de lupus.
– Germenii de soia pot fi consumati doar dupa ce au fost preparati la foc, pentru a le distruge toxinele pe care le contin. La fel si cei de naut, care sunt tari.
Sursa: Adevarul