De ce sa bem ceai de gutui? Iata care sunt beneficiile acestui fruct!

de: BZI.ro
11:00, 24 feb. 2021

Gutui sau Cydonia vulgaris este un fruct plin de beneficii pentru sănătate. Acest fruct galben în formă de pară aparține familiei Rosaceae. Gutuia este originară din Asia Mică, poate atinge 5 m înălțime. Primăvara, face flori roz sau albe.

Gutuia este originea cuvântului „marmeladă”. Într-adevăr, derivă din greacă, „marmelada” care înseamnă gem de gutui.

Gutuia a fost cultivată de mai bine de 4000 de ani înainte de Iisus Hristos, pe malul Mării Caspice. Grecii au comparat acest fruct cu Afrodita, zeița iubirii și a fertilității.

Romanii foloseau gutuiul pentru aromele sale în parfumerie. Arabii l-au folosit pentru proprietățile sale medicinale. În Evul Mediu, bogații îl savurau regulat, ca semn al puterii lor.

Gutuia: beneficii și virtuți pentru sănătate

Gutuia are grijă de intestinele tale

Gutuia este un anti-diaree foarte puternic, datorită celor două componente:

Fibrele prezente în cantități mari (6g / 100g), (în principal pectină), rețin apa.
Taninurile (70 mg / 100g) încetinesc contracțiile tractului digestiv și, prin urmare, progresia bolusului alimentar.
Fibrele și taninurile sunt excelente pentru prevenirea diareei, regland tranzitul.
Gutuia are, de asemenea, o proprietate antiseptică și păstrează mucoasa intestinală.

Gutuia este astringentă

La nivel gastric, gutuia calmează arsurile la stomac. Fibrele joacă, de asemenea, un alt rol esențial: ajută la scăderea nivelului de colesterol. Acest lucru scade riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate.

În medicina pe bază de plante, gutuia este utilizata pentru tratarea insuficienței hepatice, precum și a tuberculozei.

Gutuia poate ameliora, de asemenea, durerile de gât.

Semințele de gutui fluidizează căile respiratorii, sunt expectorante. Se folosesc în caz de bronșită.

Gutuia este recomandata în dieta copiilor și a persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, este contraindicat la femeile însărcinate deoarece conține o mulțime de mucilagii, responsabile de balonare.

Indicații pentru gutui: în caz de tulburări digestive, inflamații ale mucoaselor, în prevenirea bolilor cardiovasculare și a escarelor, dureri articulare sau musculare, bronșită.

În infuzie, ca ceai, frunzele și florile gutuiului calmează tusea și reduc febra.

Pentru a accelera vindecarea rănilor pielii sau pentru a înmuia pielea crăpată, înmuiați o compresă în suc de gutui și aplicați-o pe zona afectata.

Gutuie în bucătărie

Gutuia este singurul fruct pe care îl mâncăm gătit! Carnea sa este tare ca o piatră și gustul său este amar și înțepător.

Compoziția gutuii

Gutuia este săracă în carbohidrați, grăsimi și proteine.
Oferă 25 kcal / 100g. Cu toate acestea, echilibrul caloric este încărcat atunci când gutuia este gătita, deoarece necesită zahăr.
De asemenea, oferă vitamina C (15 mg / 100g), dar în timpul gătitului acest conținut scade.
Conține cantități mai mici de vitamine din grupul B și pro-vitamina A (beta-caroten).
Gutuia este, de asemenea, încărcată cu minerale: potasiu (200 mg/100g), fosfor (19mg/100g) și calciu (14 mg/100g).

Sfaturi practice cu gutui

Pentru a-ți parfuma dulapurile, așează o gutuie. Va oferi un miros foarte plăcut.

Sfat de frumusețe

Semințele de gutui sunt utilizate pe scară largă în cosmetologie, deoarece conțin ulei și mucilagiu, substanțe vegetale care la contactul cu apa se umflă și capătă o textură vâscoasă.

Fisuri

Zdrobiți o mână de semințe de gutui într-o jumătate de pahar de apă călduță. Aplicați acest preparat pe pielea crăpată.

Oboseala ochilor

Așezați felii de gutui pe ochi. Vor acționa ca un antiinflamator.

Anti riduri

Zdrobiți semințele de gutui în apă (100g de semințe pentru 30cl de apă). Aplicați amestecul pe piele și clătiți.