De ce Rusia vizează Polonia și Bulgaria în privința gazelor naturale

de: BZI.ro
14:09, 27 apr. 2022

Gigantul energetic din Rusia, Gazprom a oprit astăzi exporturile de gaze naturale ătre Polonia și Bulgaria , după ce țările au refuzat cererea Moscovei de a plăti livrările în ruble.

Polonia și Bulgaria nu vor mai primi gaze naturale din Rusia, iar conductele actuale sunt folosite pentru a exporta gaze naturale către terțe țări. Pe de altă parte, Rusia a anunțat în trecut că a sistat o parte din livrările de gaze naturale către Germania, țară care are o dependență mare față de Moscova.

Rusia vizează Polonia și Bulgaria în privința gazelor naturale

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat anterior țărilor „neprietenoase” să plătească gazele naturale în moneda rusă – iar Gazprom a spus că serviciile nu vor fi restabilite până nu vor face acest lucru. Moscova nu a spus încă de ce Polonia și Bulgaria au fost vizate în mod specific.

Amândouă țări au refuzat cererea Moscovei de a plăti gazul în ruble, dar la fel au refuzat și alți membri ai UE. Într-adevăr, singura țară din UE care se oferă să-și plătească gazul rusesc în ruble este Ungaria.  Polonia are o graniță lungă cu Ucraina și a ajutat Kievul cu ajutor militar și financiar încă de la începutul războiului. De asemenea, a sancționat 50 de oligarhi și companii ruși, inclusiv Gazprom.

Bulgaria, cândva unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei, a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și a votat pentru sprijinirea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva lor. Deși Bulgaria a ezitat să furnizeze arme militare Ucrainei, ea a furnizat ajutor umanitar în timpul războiului. Este bine de menționat că cele două țări sunt membre ale Uniunii Europene dar și membre NATO, alianță militară care înregistrează tensiuni mari cu Federația Rusă pe tema războiului din Ucraina.

Ce impact are sistarea livrării de gaze naturale către Polonia și Bulgaria

Dacă rezervele de gaze rusești s-ar epuiza – care reprezintă în prezent 40% din importurile de gaze naturale ale UE – Europa s-ar putea îndrepta către exportatorii existenți de gaze precum Qatar, Algeria sau Nigeria.

Rusia furnizează doar aproximativ 5% din livrările de gaze ale Regatului Unit și intenționează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, urmând să urmeze gazul cât mai curând posibil – iar SUA nu importă nici un gaz rusesc. Reducerea aprovizionării cu gaze ar putea zgudui piețele de energie și ar putea crește și mai mult prețurile gazelor și facturile pentru gospodării și întreprinderi , atunci când costul vieții este deja vertiginos.

Ungaria este până acum singura țară care s-a aliat mai aproape de Kremlin și s-a despărțit de alte țări în ceea ce privește poziția lor față de aprovizionarea cu gaz a Rusiei. Premierul de dreapta al țărilor, Viktor Orban, este cunoscut pentru relațiile sale calde cu președintele rus Vladimir Putin, iar Ungaria devine din ce în ce mai izolată în UE și NATO. Între timp, România pare să fie mai sigură din acest punct de vedere. Țara are o dependență foarte mică față de Rusia, iar autoritățile de la București au anunțat că încep extracția de gaze naturale din Marea Neagră. Este bine de menționat faptul că autoritățile din Bulgaria s-au revoltat la decizia luată de Gazprom.

Așadar, faptul că Rusia a oprit livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria ar putea avea consecințe nefaste asupra economiei Uniunii Europene.