De ce refuză Angela Merkel să se vaccineze anti-covid

de: alina.tibichi
12:25, 26 feb. 2021

Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, refuză să se vaccineze anti-covid. Motivaţia sa este total neaşteptată. În vârstă de 66 de ani, ea refuză să primească serul produs de AstraZeneca.

În ciuda faptului că s-a declarat pro vaccinare şi că, în curând, am avea nevoie de un certificat digital de vaccinare, Angela Merkel nu vrea să se vaccineze. Iată şi motivaţia:

„Am 66 de ani și nu aparțin grupului recomandat pentru AstraZeneca”, a spus Merkel, descriind vaccinul ca fiind „fiabil, eficient și sigur” pentru alții.
„Toate autoritățile ne spun că puteți avea încredere în acest vaccin. Atâta timp cât rezervele de vaccinuri sunt la fel de limitate ca în acest moment, nu trebuie să alegeți pe care le primiți ”, a adăugat ea.

Răspunsul a venit ca urmare a întrebării dacă e de acord să se vaccineze, pentru a fi un model pentru populație, care e destul de neîncrezătoare.

Cum decurge campania de vaccinare în Germania

Se pare că serul AstraZeneca nu e autorizat în Germania pentru a fi administrat persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. În plus, din cauza lipsei de încredere a populaţiei în acest vaccin, autorităţile germane au peste 1,2 milioane de doze neutilizate din serul AstraZeneca. Și totuși conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Oxford, acest ser reduce riscul spitalizării, în caz de infectare cu SARS-CoV-2, cu până la 94%.

O situaţie delicată asemănătoare se înregistrează şi în ţara vecina, Franţa. Neîncrederea populaţiei a crescut după ce preşedintele Macron a spus că ritmul de vaccinare este mult prea lent pentru a opri un al treilea val. În plus, deşi Frântă a primit 7.7 milioane de doze, din decembrie şi până acum, s-au distribuit numai 3.97 milioane. Asta înseamnă că numai 4% din populaţie a fost imunizata.

Acum, oamenii de ştiinţă de la prestigiosul Institut Pasteur spun că 100.000 de doze zilnic sunt insuficiente, întrucât varianta britanică a virusului se răspândeşte foarte rapid în Franţa. Ei preconizează că în aprilie şi mai se va înregistra al treilea val de covid, mult mai grav decât celelalte două.

În Marea Britanie, pe de altă parte, autorităţile vor să mai reducă din restricţii în aprilie şi mai, după ce toată populaţia peste 50 de ani se va fi vaccinat. Se speră că, astfel, spitalele nu vor intra în blocaj, iar virusul nu se va mai răspândi cu aşa uşurinţă.
În Franţa există posibilitatea diminuării valului 3 dacă vaccinarea ar decurge în ritmul din UK, prin vaccinarea a peste 400.000 de persoane în fiecare zi.