De ce profesorii cu renume din Iași nu au fost la protest? Majorări salariale pe spatele angajaților cu lefuri extrem de mici – GALERIE FOTO/VIDEO
„Vedetele” sau profesorii renumiți din Iași care predau de ani de zile în cadrul instituțiilor de învățământ cu tradiție nu dovedesc că susțin greva generală. Aceștia nu se prezintă la proteste, cei mai mulți participanți făcând parte din personalul nedidactic și auxiliar
Fie că este vorba despre Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național, Colegiul „Eminescu” sau alte unități de învățământ cunoscute ca promotoare ale valorilor, pentru majorările salariale luptă „cei mici”, îngrijitorii, personalul nedidactic, învățătorii. La protestul de ieri care a avut loc în fața Prefecturii Iași, majoritatea celor prezenți făceau parte din categoria celor care se află în spatele catedrei. Numărul protestatarilor prezenți ieri a fost de 2.500.
„Am plămâni să urlu, salariu nu am”, a declarat o îngrijitoare.
Profesorii cu renume, „vedetele”, absenți de la protest
„Vedetele” cu salarii mai mari decât alți angajați nu s-au coborât la nivelul celor care au ieșit în stradă. Cu toate acestea, în cazul în care guvernanții ar aproba revendicărilor cerute de către sindicaliști, ar beneficia toată lumea de ele, inclusiv cei mai „privilegiați”.
„Nu știu, doamnă, noi venim, luptăm până la capăt! E soare, asta e, măcar să știm că la final ne măresc salariile, am luptat până acum și să dăm înapoi? Nu se poate”, a precizat o angajată care nu predă, dar se ocupă de alte atribuții în cadrul școlilor.
Cât despre cei care au „absent” în lupta pentru majorările salariale, o profesoară de geografie, venită din comuna Bârnova, a susținut faptul că acești dascăli nu stau în grup.
„Am văzut astăzi un profesor foarte bun de la «Racoviță», ei nu stau împreună, în grup, având și ore prin alte unități, stau răsfirat, nu stau așa, să spui că ei sunt de școala x, y. Deci nu știu ce să spun, dacă sunt mai puțini decât noi sau nu, vin mulți. În primul rând, luptăm pentru noi. Dacă ar avea salarii mari, nu cred că ar mai da meditații”, a precizat cadrul didactic de la școala din Bârnova.
Cine participă la greva generală
Din spusele liderilor sindicaliști, la protestele ce vin la pachet cu greva generală participă toate categoriile de angajați din învățământ. „Nu avem o statistică exactă, participă toți, și profesorii, și personal nedidactic, la protestul trecut cred au fost aproximativ 70 la sută profesori, restul de 30 la sută – angajați. Miercuri, 31 mai, nu o să fim nici 3.000, nici 2.000, 10.000”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.
Amintim că de luni, 22 mai 2023, la nivelul județului Iași au intrat în grevă generală 9.359 de angajați, iar la nivel național, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.