De ce plesnesc cozonacii. Trucuri pentru un cozonac pufos și gustos

de: Cristian Zavastin
15:14, 04 mart. 2021

Mesele tradiționale de sărbători, la români, fie că este vorba despre Paște sau despre Crăciun, nu pot fi complete dacă lipsește cozonacul. Multă lume face cozonac în casă, însă de câte ori nu ai pățit să-ți plesnească aceștia fix atunci când credeai că ai făcut tot ce trebuia pentru un cozonac perfect.

Dacă vrei să îți iasă un cozonac pufos și gustos, îți oferim câteva trucuri extrem de simple, pe care le știe orice mare bucătar cu experiență.

De ce plesnesc cozonacii: Rețeta ca la bunica acasă

Ce gospodină nu își dorește ca de Sărbători să-și uimească familia și apropiații cu niște cozonaci frumoși, pufoși și gustoși? Tocmai pentru asta vă oferim o rețetă de cozonac așa cum făcea odinioară bunica.

Ingrediente: făină – 1 kg, nucă mărunțită – 200 grame, lapte – 500 ml, zahăr – 300 grame, ciocolată cu lapte – 200 grame, gălbenușuri – 10, unt – 200 grame, coajă de portocoală – 1 lingură, coaja de la o lămâie, sare, drojdie uscată – 20 grame.

Pentru prepararea aluatului, puneți într-un lighean drojdia, o lingură de zahăr și puțin lapte călduț. Adăugați puțină făină și amestecați până la obținerea unui aluat moale, pe care îl lăsați să crească, la cald, timp de 15 minute. După, se adaugă gălbenușurile, zahărul, coaja de portocoală, coaja de la o lămâie și sarea. Se frământă, adăugând puțin câte puțin din laptele călduț. După ce s-a încorporat făina, adăugați untul. Aluatul trebuie să fie puțin lipicios la pipăit, dar să nu se lipească de vas, şi elastic. Se lasă aluatul să crească pentru o oră și jumătate.

Pentru umplutură, puneți nuca într-un vas mai mare, se adaugă ciocolata topită la aburi și unutul. Se amestecă totul foarte bine și umplutura este gata.

După ce aluatul a crescut, puneți umplutura și așezați în tavă cozonacii, pe care îi băgați în cuptor la 150 de grade, timp de aproximativ o oră. Nu uitați să verificați periodic să vedeți cum arată cozonacii.

Trucuri pentru un cozonac pufos și gustos

Foarte important pentru ca să nu te trezești că au plesnit cozonacii, înainte de a-i pune la cuptor, dă cu apă rece pe suprafața acestuia, cu o pensulă.

Laptele cu care înmoi drojdia și zahărul trebuie să fie călduț pentru că așa nu se opărește drojdia.

Foarte important este să alegi o făină de calitate deoarece dacă e făcută dintr-un grâu umed sau a fost ținută în camere cu umiditate cozonacul va plesni la copt. Pentru a fi sigură de caliattea făinii, poți să faci înainte un aluat simplu, cu drojdie, pe care să-l coci și pentru a vedea dacă va crăpa.

Un alt ingredient care poate duce la plesnirea cozonacirlor este drojdia. Aceasta trebuie să fie proaspată și să n ufie uscată. Dacă vei folsoi drojdie congelată, cu 2-3 ore înainte de folosire trebuie scoasă din frigide rși și freacată cu o linguriță de zahăr până când se lichefiază.

În cazul în care coci cozonacul într-o tavă lungă, trebuie să-l lași pe lateral după ce îl scoți din cuptor, pentru a nu crăpa și pentru a păstra aluatul pufos. În cazul în care folsoești o tavă rotundă, trebuie lăsat la răcit pe baza lui.