Prima pagină » Culinar » De ce nu se limpezește vinul? Cum poți scăpa de sediment

De ce nu se limpezește vinul? Cum poți scăpa de sediment

22 feb. 2023, 14:55,
în Culinar

Tot mai multe persoane se întreabă de ce nu se limpezește vinul. La un moment dat, vinificatorii constată uneori că vinul are un gust bun, dar este tulbure. Sedimentele în suspensie nu „vor” să se așeze pe fund. Vinurile de pere și de prune sunt adesea „vinovate” de acest lucru. În acest caz, trebuie să se facă o afinare suplimentară.

Turbiditatea poate apărea într-un vin fără a-i afecta gustul, dacă temperatura nu este corectă. Aceasta este peste +22-25 °C. Dacă vinul este depozitat într-o încăpere caldă și se elimină opacitatea, lăsați vinul să fermenteze: limpezirea se va produce în mod natural. Atunci când vinul nu se limpezește cauza ar putea fi conținutul scăzut de taninuri din acesta. Opacifierea datorată lipsei de taninuri poate fi înlăturată prin aerisirea vinului, apoi prin decantarea acestuia.

De ce nu se limpezește vinul? Cele mai frecvente cauze care provoacă această problemă

Printre cauzele care provoacă această problemă este dezvoltarea excesivă a bacteriilor oțetului. Din păcate, odată ce vinul a început să se acrească, nu mai există niciun remediu. Printre problemele care împiedică limpezirea vinului se numără și micile nereguli în etapa de maturare sau de depozitare. Folosirea unor clarificatori speciali poate ajuta la limpezirea vinului.

În vinificația casnică, metoda de filtrare este potrivită pentru volume mici de vin, aproximativ 10-50 de litri. Dacă doriți doar să curățați vinul, o cârpă din tifon este perfectă, la fel ca și pentru lichiorul de ciocolată. O bucată de pânză, pliată în 2-3 straturi, se pune într-o strecurătoare, astfel încât părțile laterale să depășească marginile vasului.

Pe măsură ce se acumulează sedimentele din vin, pentru ca această cârpă să fie refolosită, ea se clătește și se stoarce. Înainte de a folosi aceeași pânză ca filtru pentru un alt vin, aceasta trebuie să fie fiartă.  Pentru curățarea vinului se folosește un filtru manual pentru vin cu plăci de carton interschimbabile.

Ce soluții există pentru curățarea vinului la domiciliu. Remedii pe care orice le poate aplica

Clarificarea vinului cu ajutorul azbestului este periculoasă pentru sănătate. Nici curățarea vinului printr-un filtru de apă cu cărbune de casă nu este eficientă. Vinificatorii consideră că limpezirea vinului cu bentonită este o opțiune mai blândă. Proteinele sunt principala cauză a turbidității în vin. Limpezirea vinului cu bentonită elimină proteinele. Nu adăugați bentonită fără să o dizolvați.

Limpezirea cu albuș de ou este cea mai blândă și cea mai ieftină metodă. Pentru aceasta, albușul de ou se bate bine, se diluează puțin cu 1 lingură de apă și se adaugă în vin. Se lasă vinul să stea într-un loc răcoros timp de 2-3 săptămâni. Apoi se îndepărtează cu grijă sedimentul și se toarnă într-un recipient curat. Este bine să știți faptul că gelatina decolorează vinul și, prin urmare, este folosită în principal pentru vinul alb, 2 grame de gelatină la 10 litri de vin.

Atunci când te întrebi de ce nu se limpezește vinul este bine să știi cum acesta poate fi curățat cu produsele disponibile acasă. Astfel, un remediu natural poate fi chiar laptele. Se adaugă o linguriță de lapte de vacă la fiecare 1 litru de vin. După 3 până la 5 zile de macerare la temperatura camerei, băutura se toarnă cu grijă într-un alt recipient, astfel încât sedimentul să rămână în primul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`