De ce luarea temperaturii în locuri publice este o idee proastă
De ce nu este buna luarea temperaturii în locuri publice? Ar trebui aplicat controlul sistematic al temperaturii în locuri publice pentru a evita prelungirea epidemiei COVID-19, în ciuda aplicării unor măsuri de barieră? Nu, potrivit Înaltului Consiliu pentru Sănătate Publică din Franta, care sustine că febra sau absența febrei nu este un indicator fiabil și că confirmarea diagnosticului nu poate fi decât biologică.
Unii pacienți sunt asimptomatici
După analizarea datelor disponibile, în special epidemiologice, institutia avertizează împotriva acestei măsuri, deoarece consideră că acest tip de control nu este fiabil și, prin urmare, irelevant. Primul motiv este că infecția cu SARS-CoV-2 poate fi asimptomatică și că febra nu este întotdeauna prezentă la pacienți.
De exemplu, febra (cel puțin 38°C dimineața sau 38,3°C seara) este adesea absentă sau moderată la vârstnici, dar si la cei tratați cu corticosteroizi pe termen lung. La aceasta se adaugă faptul că poate fi redusa temporar prin luarea de antipiretice (paracetamol). Agenția evidențiază, de asemenea, dificultatea respectării procedurilor de măsurare a temperaturii pentru cel mai fiabil rezultat posibil: dupa mese, după o odihnă de 20 de minute. În plus, acesta din urmă consideră că temperatura de referință este temperatura rectală, toate celelalte metode „sunt surse de erori și pot servi doar ca punct de apel.”
De ce nu este buna luarea temperaturii în locuri publice?
Un alt argument împotriva acestei măsuri este că transportul viral poate începe cu două zile înainte de debutul primelor simptome. În plus, măsurarea obligatorie a temperaturii poate avea un efect opus celui dorit, fiind asociată cu un risc crescut de răspândire a virusului, făcând oamenii să uite de importanța gesturilor de barieră, porivit santemagazine.fr. Chiar dacă, la nivel internațional, țările recurg la această practică, Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică din Franta pune la îndoială meritele sale în Franța, unde poate apărea ca fiind „extrem de intruziv și care interferează cu drepturile de mișcare în spațiul public.
Luarea temperaturii acasa este insa recomandată
În sfârșit, Agenția consideră că această măsură nu ar fi fără consecință în ceea ce privește riscul potențial de stigmatizare în cadrul populației: refuzul accesului, privirea din partea celorlalți, suspiciunea de a ascunde riscul personal de contaminare, atribuirea vinovăției asupra răspândirii sau reluării epidemiei.
Cu alte cuvinte, el recomandă „acordarea de prioritate auto-monitorizării, auto-raportării și consultării unui medic dacă simptomele sugerează Covid-19”, așa cum s-a întâmplat în timpul izolarii. O precauție care este cu atât mai esențială înainte de a merge la locul de muncă, de a face o vizita etc.