De ce măștile „la modă” nu sunt eficiente?
Măștile de protecție, realizate din material textil, nu fac decât să ofere senzația de falsă protecție, deoarece nu sunt eficiente. Măști în culori diverse, cu numeroase modele și desene, sunt peste tot pe piață, însă unele sunt conforme, iar altele nu, arată Radu Tudor, la Antena 3.
”De când a început această pandemie există pentru protecția noastră, măștile chirurgicale, acestea simple pe care le achiziționăm din farmacii, din tot felul de magazine. Acum se găsesc peste tot. O parte dintre ele sunt conforme, altele nu. Mai există măștile profesionale, de genul celor purtate de doctorul Virgil Musta în interviul cu Dragoș Boța. Aceste măști fashion sunt foarte simpatice și care sunt imprimate cu diverse modele care să se asorteze la îmbrăcăminte, la o șapcă, la o pălărie, la o geantă, ș.am.d. Ele sunt haioase, simpatice și cred că fac pandemia asta un pic mai suportabilă, din perspectivă vizuală.”
Masca chirurgicală, cea mai bună alegere
Cea mai mare problemă privind măștile din material textil este că acestea nu oferă protecția pe care o poate oferi o mască chirurgicală. Aceasta din urmă este realizată din trei straturi, special create pentru a împiedica stropii proveniți de la un strănut, de la tuse sau din vorbit să treacă de ea.
Mai mult decât atât, medicii recomandă, în cazul în care nu există posibilitatea achiziționării măștilor de unică folosință, ca măștile din bumbac să fie spălate foarte bine și călcate cu fierul fierbinte după ce se usucă. În acest mod, ar putea dispărea eventuala lor impregnare cu SARS-CoV-2.
Astfel, măștile „la modă” pot reprezenta un mare pericol pentru cei care le poartă, decât dacă ei nu ar purta deloc.
”Există o diferență substanțială față de mască facială medicală. Masca din bumbac are avantaje, este reutilizabilă, și probabil că asta este ceea ce foarte multă lume apreciază, este lavabilă, poate fi chiar ajustabilă și unele dintre ele sunt dotate cu anumite orificii pentru filtre”, a spus medicul dermatolog Adina Alexandru în cadrul rubricii ”Sfat de sănătate” cu Andreea Cigolea.
Atenție! Măști neconforme pe piața din România
Asociaţia Pro Consumatori atenționează Ministerul Sănătății că pe piața din România se găsesc spre vânzare măşti de protecţie care induc în eroare consumatorii în privinţa protecţiei asigurate de aceste produse împotriva COVID-19. În plus, este semnalat faptul că Ministerul Sănătății nu testează măștile de pe piață.
„În actualul context sanitar de creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtării măștii de protecție în București și alte orașe mari ale țării, și în spațiile deschise, APC solicită instituțiilor statului român cu atribuții în zona supravegherii pieței să verifice măștile de protecție respiratorie atât din punctul de vedere al etichetării, cât și din punctul de vedere al îndeplinirii parametrilor asumați de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv”, precizează asociația într-un comunicat.
Precizări privind măștile „la modă”: ”Sunt lavabile, reutilizabile și ajustabile; nu oferă protecție împotriva bacteriilor și virusurilor; oferă protecție doar împotriva inhalării prafului, polenului și stropirii cu picături mari de salivă; nu protejează împotriva Covid-19; nu sunt sterile; nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 14683:2019; nu sunt echipamente individuale de protecție, adică nu îndeplinesc cerințele standardului SR EN 149:2009”, se mai arată în comunicat.