De ce întârzie menstruația: Cauze care duc la dereglări menstruale
„De ce întârzie menstruația?” este întrebarea care se află pe buzele tuturor femeilor, la un moment dat. Probabil că nu există nicio femeie care să nu se fi confruntat cu dereglări menstruale, cel puțin o dată în viață. De aceea, în acest articol, vom vorbi despre cele mai frecvente cauze, care duc la întârzierea menstruației.
Menstruația poate întârzia din diverse motive, însă dacă acest lucru se întâmplă frecvent, este necesar să mergeți la medic. Așa cum știm cu toții, întârzierea menstruației poate fi determinată de prezența unei sarcini sau de premenopauză. Însă, ceea ce puțini cunosc, este că aceasta poate întârzia fie că ați slăbit prea mult, fie din cauza stresului sau fie că aveți probleme de sănătate. Despre acestea și despre multe altele vă vom spune în rândurile care urmează.
De ce întârzie menstruația: Cauze frecvente
Menstruația reprezintă sângerarea vaginală normală, care face parte din ciclul lunar. Este dovada unei sănătăți reproductive și nu ar trebuie considerată o perioadă murdară. Din păcate, sunt multe femei care se confruntă cu întârzierea acesteia. Printre cele mai frecvente cauze ale acestui fenomen sunt: scăderea în greutate, sportul, stresul, anticoncepționalele, diferitele probleme de sănătate, sarcina, supraponderalitatea sau obezitatea, menopauza sau premenopauza și dereglările hormonale.
Scăderea în greutate
Dacă ați dus o luptă crâncenă cu kilogramele în exces, dar ați reușit să le dați jos, trebuie să vă așteptați ca menstruația să vă întârzie. Acest lucru înseamnă că greutatea a scăzut mult peste cea normală și ar trebui să luați măsuri.
Sportul
Ce este prea mult, strică! La fel este și în cazul sportului. Chiar dacă este considerat sănătos, depășirea limitelor la acest capitol vă poate afecta menstruația. Astfel, doborârea recordurilor la jogging sau la ridicarea greutăților pot împiedica ovulația, secreția normală de estrogeni și, implicit, menstruația.
Stresul
Stresul este întâlnit tot mai des în vremurile noastre. Perioadele de stres intens ne pot afecta menstruația, deoarece mecanismele hormonale sunt perturbate. De aceea, atunci când vă confruntați cu acesta, trebuie să încercați să vă relaxați, pentru că, în caz contrar, menstruația vă poate întârzia.
Anticoncepționalele
Pilulele contraceptive pot avea anumite formule, care duc la întârzierea ciclului menstrual. De asemenea, și întreruperea lor are aceeași consecință. Nu vă faceți griji, însă! Lucrurile se vor regla în timp.
Problemele de sănătate
Cele mai întâlnite probleme de sănătate, care influențează funcționarea normală a ciclului menstrual, sunt: dereglările glandei tiroide și sindromul ovarelor polichistice. Fiindcă glanda tiroidă reglează metabolismul, ea interacționează cu multe sisteme din corp. Astfel că, orice dezechilibru poate duce la întârzierea menstruației.
De asemenea, sindromul ovarelor polichistice poate determina întârzierea menstruației, deoarece, de cele mai multe ori, ovulul nu poate fi eliberat.
Sarcina
Dacă sunteți activă sexual, este posibil ca întârzirea menstruației să fie dată de prezența unei sarcini. Însă, cum menstruația poate întârzia din diverse cauze, așteptați câteva zile și apoi faceți un test de sarcină. În acest fel, veți ști cu certitudine dacă ați rămas însărcinată sau nu.
Supraponderalitatea sau obezitatea
Dacă sunteți supraponderală, organismul poate produce o cantitate excesivă de estrogen, unul dintre hormonii care reglează sistemul reproducător la femei. Estrogenul în exces poate influența funcționarea normală a ciclului menstrual și, implicit, poate duce la încetarea acestuia.
Menopauza sau premenopauza
Pe măsură ce vă apropiați de menopauză, s-ar putea să observați cum menstruția întârzie. Acest lucru se întâmplă, deoarece nivelul de estrogen începe să scadă, odată cu înaintarea în vârstă. Din momentul în care menopauza s-a instalat, menstruația dispare complet.
Dereglările hormonale
O altă cauză a întârzierii menstruației o constituie dereglările unor hormoni, cum sunt prolactina sau hormonii tiroidieni. Puteți stabili acest lucru cu ajutorul unor analize de sânge. Problema trebuie invetigată de un medic endocrinolog și apoi tratată.