De ce îmi curge sânge din nara stangă. Care sunt posibilele cauze și ce ar trebui să faci

de: BZI.ro
09:53, 12 dec. 2023

Interiorul nasului este acoperit cu țesut umed și delicat (mucoasa), care este prevăzut cu numeroase vase de sânge. Atunci când acest țesut este deteriorat, chiar și în urma unei tăieturi sau zgârieturi minore, aceste vase de sânge au tendința de a sângera, uneori abundent. Dacă te întrebi “de ce îmi curge sânge din nara stangă”, află că hemoragiile nazale în zona frontală a nasului, numite și hemoragii nazale anterioare, sunt foarte comune, deoarece aceasta este zona cea mai accesibilă leziunilor. Locul cel mai frecvent afectat este septul nazal, peretele dintre cele două părți ale nasului. În majoritatea cazurilor, acest tip de sângerare nazală nu este gravă. De obicei, poate fi oprită cu puțină presiune aplicată local.

De ce îmi curge sânge din nara stangă

Sângerările nazale implică de obicei o singură nară, dar uneori pot fi implicate ambele nări. Dacă o singură nară devine parțial blocată cu un cheag de sânge, acesta poate curge prin cealaltă nară sau în jos pe spatele gâtului. În cazul unei sângerări nazale posterioare (mai sus în nas), cea mai mare cantitate de sânge va curge de obicei în jos pe spatele gâtului. Cantitatea de sânge pierdută în cazul unei sângerari nazale poate varia, sângerările posterioare fiind mult mai abundente.

Doar în cazuri rare sângerarea nazală poate fi periculoasă sau fatală. În aceste situații, hemoragia (sângerarea severă) provine de obicei dintr-o arteră situată posterior, mai sus și mai adânc în nas. Sângerările posterioare de obicei se scurg în spatele gâtului, dar pot sângera și prin ambele nări. De asemenea, în majoritatea cazurilor de sângerări nazale severe, persoana are și alte probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată sau o tulburare de coagulare a sângelui, sau ia un medicament anticoagulant care încetinește procesul de coagulare a sângelui.

Dacă sângerezi din partea posterioara a nasului, iată cu ce măsuri de prim ajutor ar trebui să începi. Stai în picioare și apleacă-te ușor înainte și respiră prin gură. Cu degetul mare și degetul arătător, strânge de vârful nasului și menține presiunea timp de cinci minute. În același timp, folosește-te de cealaltă mână pentru a aplica un pachet de gheață la baza nasului pentru a încetini fluxul de sânge. După ce ai strâns nasul timp de cinci minute, eliberează-l pentru a vedea dacă nasul mai sângerează. Păstrează pachetul de gheață încă 10-15 minute. Dacă nasul încă mai sângerează, strânge-l încă 10 minute. Eliberează din nou nasul. Dacă sângerezi în continuare, caută ajutor medical de urgență.

Cele mai frecvente cauze

Anumite persoane sunt mai predispuse să facă sângerări nazale din cauza mediului înconjurător, a istoricului de muncă, a problemelor de sănătate sau a utilizării de medicamente care cresc tendința de sângerare. Iată care sunt cei mai comuni factori de risc obișnuiți pentru sângerările nazale.

Un climat interior cald și uscat poate declanșa sângerări nazale atunci când se utilizează căldură excesiva în timpul iernii. Aerul interior cald și uscat poate provoca crăparea și sângerarea pielii delicate a nasului. Sângerările nazale sunt mai frecvente în perioadele de tranziție între anotimpuri, fiindcă țesuturile nu au apucat să se adapteze la modificarea de umiditate.

Deviația de sept. Dacă septul nazal este deplasat într-o parte (deviat), fluxul de aer din nări este neregulat. Modelul modificat al fluxului de aer face ca pielea septului nazal, pe partea mai îngustă, să devină uscată și crăpată, crescând riscul de sângerare.

Răceli și alergii. Infecțiile căilor respiratorii superioare și alergiile provoacă inflamații în nas, ceea ce poate crește riscul de sângerare. Congestia poate determina vasele de sânge să se dilate, făcându-le mai vulnerabile la leziuni. O curățare agresivă a nasului, printr-un suflat puternic, poate, de asemenea, cauza sângerări sau reapariția sângerării.

Expunerea la substanțe chimice iritante. Principalul vinovat este fumul de țigară, chiar și fumul de țigară inhalat pasiv. Lucrătorii pot dezvolta, de asemenea, sângerări nazale cauzate de expunerea la acid sulfuric, amoniac, benzină sau alte iritanți chimici la locul de muncă.

Afecțiunile medicale. Exemple includ insuficiența renală, trombocitopenia (niveluri scăzute de trombocite necesare pentru coagulare), hipertensiunea arterială și tulburările de coagulare ereditare, cum ar fi hemofilia.

Consumul excesiv de alcool. Alcoolul interferează cu activitatea normală a trombocitelor din sânge, crescând timpul necesar formării cheagurilor de sânge. De asemenea, face ca vasele superficiale de sânge să se dilate (să se mărească), făcându-le mai susceptibile la leziuni și sângerare.

Medicamentele care interferează cu coagularea sângelui. Acestea includ anticoagulantele prescrise și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul.
Medicamente homeopate și suplimentele alimentare. Unele suplimente alimentare conțin substanțe chimice care pot prelungi sângerarea. Exemple includ dong quai, usturoi, ghimbir, ginkgo biloba, ginseng și vitamina E.

Leziuni. Sângerările nazale sunt adesea cauzate de leziuni, cum ar fi scobirea nasului, suflarea puternică a nasului sau leziunile faciale severe survenite dintr-un accident de mașină sau din sporturile de contact.
Acestea sunt cele mai comune cauze dacă te întrebi “de ce îmi curge sânge din nara stangă”.