De ce frigul este considerat factor reumatogen? Prof. univ. dr. Rodica Chiriac: „El produce vasoconstricție” – VIDEO
Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre frig și bolile care pot apărea în urma expunerii la temperaturi scăzute. Iată de ce frigul este considerat un factor reumatogen, un factor agresiv pentru organsim.
Din nefericire, de dragul modei, cei mai mulți dintre noi ignorăm câteva reguli prețioase pentru sănătate în sezonul rece. Și, odată cu trecerea timpului, resimțim consecințele, fie printr-o durere de genunchi, de spate, fie prin dureri de cap sau infecții urinare. Cu toate acestea, iarna poate fi un anotimp extrem de frumos, dacă știm cum să ne protejăm împotriva frigului. Astfel, pentru a ne feri de numerosele boli ce pot rezulta în urma expunerii la temperaturi scăzute, trebuie să ținem cont de sfaturile prezentate de medicul specialist reumatolog Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
De ce frigul este considerat un factor reumatogen? Iată recomandările medicului Rodica Chiriac
Frigul este, potrivit medicilor, un factor agresiv pentru organism, deoarece poate genera reumatism, cistită, dar și diferite alergii. Odată instalate, astfel de afecțiuni sunt foarte greu de tratat și, tocmai de aceea, recomandarea prof. dr. Rodica Chiriac este să ne îmbrăcăm corespunzător în funcție de sezon, nu în funcție de vreme. Doar așa putem evita numerosele boli care pot pune stăpânire pe organismul nostru.
„Este o zicere în popor, că te îmbraci așa cum e sezonul, nu cum e vremea, cum bate sau nu vântul. Deci dacă-i iarnă, te îmbraci ca iarna, dacă-i primăvară, în prima parte ca atare te îmbraci, vară și așa mai departe. Deci nu ținem cont de momentul respectiv, ținem cont de sezonul, de etapa în care ne găsim.”, a declarat prof. univ. dr. Rodica Chiriac, în emisiunea BZI LIVE.
Prof. univ. dr. Rodica Chiriac, despre acțiunea frigului: „Indiferent de cum acționează, în sectorul respectiv se produce vasoconstricție”
Frigul este considerat un factor reumatogen, deoarece, indiferent de expunere, el produce vasonstricție. În acest fel, capilarele se modifică, iar sângele nu mai curge fluent. Odată reduse dimensiunile acelui vas, circulația va fi mult mai redusă și, în consecință, aportul de oxigen la nivelul țesuturilor va fi mult diminuat. În termeni medicali, vasoconstricția constă în micșorarea diametrului vaselor sangvine prin contracţia fibrelor musculare netede din pereţii lor (ceea ce are drept rezultat reducerea afluxului de sânge).
„Ce produce frigul? De ce este el considerat factor de risc, factor agresiv, factor reumatogen? Pentru că el, indiferent că e o expunere mai largă asupra organismului sau pe o expunere mai regională, mai mică, el produce vasoconstricție. Indiferent de cum acționează, în sectorul respectiv se produce vasoconstricție. Ce înseamnă vasoconstricție? Că nu ne limităm numai la cuvânt. În primul rând, dimensiunea vasului de la cel mai mare la cel mai mic capilarul se modifică. Și dacă sângele curgea fluent prin lumenul, prin tubul care era înainte, în condițiile de vasoconstricție, când dimensiunile acelui tub s-au redus, circulația va fi mult mai redusă. Și ce înseamnă circulația? Înseamnă aport de oxigen la nivelul țesuturilor. Ce înseamnă oxigen? Elementul de bază al organismului, al hrănirii organismului. Deci împiedicăm pur și simplu hrănirea organismului și reacția lui în condiții de stres este vasoconstricția. În al doilea rând, dacă o tubulatură, o rețea de tuburi își micșorează dimensiunea, inima care pulsează și trimite sângele la periferie, va întâmpina o rezistență mai mare.”, a adăugat prof. univ. dr. Rodica Chiriac.