De ce este important să mănânci ananas de sărbători. Medicul Tudor Ciuhodaru recomandă o felie pe zi
Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit cum și când trebuie să mâncam de sărbători astfel încât să nu avem probleme cu digestia de Crăciun și de Revelion. El trage un semnal de alarma în cazul persoanelor care au ținut post.
„Daca vreți să petreceți în familie sărbătorile de iarna – Crăciunul și Anul Nou – și nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent daca ați postit sau nu, adaptata patologiei de baza. Adică nu dam startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineții. Este obiceiul că după slujba de Crăciun țoață lumea să se așeze imediat la masa. Mai bine așteptam orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodata. Adică putem începe cu o salata de crudități, o garnitura de legume făcute la grătar, asezonate cu friptura, o felie de ananas crud, nu din conserva. Astfel este facilitata digestia”, spune doctorul Tudor Ciuhodaru.
Persoanele care au ținut post trebuie să fie foarte precaute în perioada sărbătorilor.
„După perioada de post, mai ales daca aveți afecțiuni digestive cronice, încercați să reluați progresiv alimentația normala. Puteți începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasare, urmate, în cantitate medie, de ciorba și friptura”, a mai spus el.
Alt sfat din partea medicului este să fie cel puțin o jumătate de ora intre felurile de mâncare pentru a evita senzația de suprasaturație sau sindroamele dispeptice. În același timp, alcoolul trebuie consumat cu prudenta.