De ce este bine sa mananci sparanghel. Vezi 10 beneficii ale acestei legume
Sparanghelul este o leguma fara frunze valabila in trei culori (alb, violet si verde). Este o sursa excelenta de vitamine K, C, A, de folati si proteine, dar contine si o cantitate buna de fibre dietetice, fier, zinc, calciu. Sparanghelul este foarte slab in sodiu si are ratia ideala de calciu si magneziu de 2:1. Fitonutrientii, alaturi de profilul nutritional dens al asparagusului, au numeroase beneficii pentru sanatate. Iata care sunt beneficiile sparanghelului:
1. Are o natura alcalina, ceea ce face sa fie de mare ajutor pentru curatarea tesuturilor si a muschilor de reziduuri si este bun pentru pacientii cu guta. Sparanghelul este un agent antiinflamator, ajutand la usurarea simptomelor artritei si ale reumatismului.
2. In privinta cancerului si cataractei, sparanghelul contine antioxidanti si glutation care poate preveni cancerul si cataracta sau progresul altor probleme ale ochilor.
3. Profilul de minerale din sparanghel ajuta in controlarea zaharului din sange, dar oamenii cu probleme ale rinichilor ar trebui sa evite acest super aliment.
4. Acidul folic sau folatul este esential pentru mentinerea controlului nivelului de homocisteina, pentru sanatatea cardiaca. O portie de sparanghel suplineste 66% din doza zilnica recomandata si astfel, se previne numarul de atacuri de cord. In plus, acidul folic previne, in cazul femeilor insarcinate, defectele din nastere precum spina bifida.
5. Sparanghelul este foarte bogat de potasiu si foarte slab in sodiu, iar alaturi de magneziu, are efect diuretic. Se pare ca este de mare ajutor pentru tratamentul artritei, reumatismului si retentiei de apa datorata sindromului premenstrual.
6. Un carbohidrat pe care il contine acest aliment, numit inulina, imbunatateste microflora sanatoasa din intestine, similar lactobacililor si bacteriei bifida, pentru a proteja impotriva bacteriilor rele. Previne si constipatia prin reglarea digestiei.
7. Aminoacizii si mineralele din sparanghel protejeaza celulele ficatului impotriva toxinelor, potrivit studiilor straine.
8. Sparanghelul este eficient pentru calmarea crampelor menstruale, pentru tractul gastrointestinal si colon, trateaza depresia si creste rata succesului in cazul chimioterapiei.
9. Detoxifiaza corpul, scade colesterolul rau din sange si stimuleaza productia de lapte mamar.
10. Datorita agentilor antioxidanti, previne efectele imbatranirii si are calitati antifungice si antivirale.