De ce este atât de delicioasă mâncarea nesănătoasă?
Care este motivul pentru care cartofii prăjiți sunt mai gustoși pentru mulți decât cei fierți? De ce prăjiturile dulci sunt mai apetisante decât fructele sau legumele? Preferințele gustului unei persoane sunt în mare parte legate de genotipul său. În plus, preferințele se pot modifica în funcție de vârstă. De exemplu, copiilor nu le plac mâncărurile amare. Poate că acest mecanism a fost dezvoltat de evoluție, deoarece în natură, alimentele amare pot fi otrăvitoare. Mulți adulți consideră că alimentele grase și bogate în calorii sunt gustoase. De ce se întâmplă?
În plus față de alimentele grase, unei persoane îi pot plăcea și alimentele dulci. Dacă simțiți nevoia urgentă de a mânca o bucată de tort, o mușcătură de tort sau ciocolată, fiți conștienți de faptul că acesta este cel mai probabil un indiciu că creierul dvs. are nevoie de glucoză pentru a funcționa eficient.
Pentru creierul nostru, glucoza este singurul aliment. După ce mănânci ceva dulce, se produc hormoni de plăcere, cu care organismul se obișnuiește. Dar un exces de alimente cu zahăr din dietă poate duce la aceleași probleme ca și un exces de alimente grase.
Amintiți-vă: mersul pe jos, înotul, dansul activează și centrele de plăcere din creier. Deci, există o alternativă sănătoasă la dulciuri!
Diverși aditivi alimentari fac, de asemenea, gustul alimentelor strălucitor. Unul dintre cele mai populare este glutamatul monosodic sau E621. Producătorii adaugă acest potențiator de aromă la chipsuri, crutoane, conserve, biscuiți, semifabricate din carne, sosuri pentru salate, mese congelate și alte produse.
Oamenii de știință avertizează că posibilele consecințe ale consumului de glutamat monosodic în doze semnificative nu au fost încă studiate. Mai multe studii au identificat efectele toxice ale acestui supliment. Glutamatul monosodic poate afecta sistemul nervos, sănătatea ficatului și fertilitatea umană.
Alimentele grase, dulci, precum și alimentele cu adaos de potențatori de aromă par a fi mai atractive pentru oameni decât slabe și fără gust pronunțat, iar acest lucru se datorează proceselor fiziologice din organism. În cantități mici, astfel de alimente nu sunt dăunătoare sănătății umane. Problemele apar numai atunci când există un exces de astfel de alimente în dieta zilnică și, de asemenea, atunci când o persoană cheltuie semnificativ mai puține calorii decât primește cu mâncarea.