De ce efectele secundare ale vaccinului anti-Covid-19 pot fi mai puternice după a doua doză

de: BZI.ro
18:25, 09 feb. 2021

Vaccinurile Covid-19 pot provoca reacții adverse, la fel ca orice alt vaccin. Dar, potrivit medicului anestezist francez Christian de Tymowski, intervievat de FranceInfo, este posibil ca aceste reacții nedorite să fie mai severe după administrarea celei de-a doua doze. Cum este posibil acest lucru?

Toate persoanele care sunt vaccinate împotriva coronavirusului trebuie să primească două doze de vaccin. Acestea sunt injectate la câteva săptămâni distanță. Acest lucru este valabil atât pentru formula Pfizer/BioNTech, cât și pentru serul Moderna sau AstraZeneca.

După administrarea primei doze, unii pacienți pot prezenta unele reacții adverse. Cele mai frecvente simptome sunt roșeața și umflături la locul injectării, oboseală, febră, cefalee, frisoane, dureri musculare și articulare și greață și vărsături. Aceste reacții adverse sunt similare cu cele ale oricărui vaccin. Deși sunt mai rare, pot apărea și alte reacții, cum ar fi tahicardia, reacții alergice severe sau paralizia lui Bell.

Într-un interviu acordat FranceInfo, medicului anestezist francez de la spitalul Bichat (Paris) și doctor în imunologie, Christian de Tymowski, a explicat că aceste simptome pot fi mai puternice după a doua doza.

De ce efectele secundare sunt mai importante după a doua doză?

Potrivit anestezistului, sistemul imunitar detectează vaccinarea ca pe un atac real asupra celei de-a doua doze. Acesta încearcă astfel, de data aceasta, să se apere cu adevărat împotriva acestui „atac fals”, care rezultă din vaccin. De aceea, efectele secundare sunt mai puternice.

„În timpul celei de-a doua doze, particula virală este imediat identificată și reacția imună este mai importantă. De aceea injectăm două doze: în timpul primei, vom obține o anumită imunitate care nu va fi neapărat foarte puternică, dar la o doua, avertizăm sistemul imunitar spunând: ‘Uite, este într-adevăr o particulă periculoasă, trebuie să planifici un răspuns bun împotriva ei'”, a spus medicul.

Christian de Tymowski a explicat că intensitatea acestor simptome depinde de fiecare pacient in parte. Unele persoane pot avea o serie de reacții adverse specifice după administrarea vaccinului anti-Covid. Acești indivizi „au, prin urmare, un sistem imunitar destul de activ și vor dezvolta o imunitate bună”. Este posibil ca alți pacienți mai fragili, cum ar fi vârstnicii, să nu poată rezista unui răspuns imun puternic. Aceste reacții grave pot duce uneori la moarte, așa cum a fost cazul în Norvegia, unde 13 persoane au murit după prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech.

„Când sunteți tânăr, în general, aveți un sistem imunitar bun – de aceea acordăm prioritate vaccinării persoanelor în vârstă. Prin urmare, putem avea o imunitate foarte bună fără a prezenta neapărat o mulțime de simptome”, a continuat el.

Vaccin anti-Covid: ar trebui să ne îngrijoreze efectele secundare puternice care apar după a doua injecție?

Potrivit medicului citat mai sus, apariția simptomelor puternice după administrarea celei de-a doua doze este destul de normală. Nu trebuie să vă panicați dacă aveți febră ușoară (38°C) și sunteți obosit după vaccinare, dar a doua zi vă simțiți mai bine. Pe de altă parte, dacă febra atinge 40°C și suferiți de vărsături și diaree, „înseamnă că sistemul imunitar este prea activ pentru starea dumneavoastră și răspunsul este inadecvat”.