De ce curge sânge din nas la copii. Care sunt cele mai frecvente cauze

de: Cezar Bulgaru
12:14, 15 sept. 2021

Proaspetele mămici se întreabă mereu de ce curge sânge din nas la copii. Epistaxisul sau sângerarea nazală constă în pierderea de sânge de la nivelul foselor nazale din cauza unei leziuni a peretelui unui vas de sânge sau a mucoasei nazale.

La copii este cel mai des întâlnită și poate apărea la orice vârstă, însă cele mai frecvente sunt cele cuprinse între trei și zece ani și rar sub doi ani.

De ce curge sânge din nas la copii? Întrebarea care dă dureri de cap mămicilor

De cele mai multe ori, sângerarea are loc la nivelul mucoasei septului nazal. Cele mai frecvente epistaxisuri au loc pe o singură nară ce se exteriorizează spre vârful nasului, o parte din sângerare poate fi către interior în gură și copilul poate înghiți sângele sau să-l elimine pe gură.

Cauzele apariției sângerării sunt de cele mai multe ori cele localeinflamatii (rinite, rinosinuzite, rinoadenoidite, infecții bacteriene, secreții nazale abundente și pentru mai multe zile), traumatisme (trauma, „scobitul în nas”, corpi străini intranazali, operații), alergii.

Apariția acestora este frecventă în sezonul rece din cauza gripei sau a răcelilor. În unele cazuri sângerările pot să apară în urma efortului fizic, a expunerii la soare sau a strănutului. Epistaxisul poate să apară și din cauza unor tumori sau boli sistematice.

La copii situațiile pot sta și altfel. Micuții se pot întâlni cu această problemă și din următoarele cauze:

* traumatismele minore (scobitul în nas),

* infecții respiratorii superioare,

* corpuri străine în nas,

* rinită alergică,

* expunerea la aer cald și uscat

* medicamente nazale

Cum putem opri sângerarea

Pentru a scăpa de sângerare trebuie să apăsați nasul pe vasul de sânge, apăsarea oprește sângerarea și apoi sângele se va coagula. În cazul în care copilul este așezat pe un scaun, epistaxisul se va opri mult mai repede. Evitați să întindenți copilul pe spate pentru că acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale din zona capului.

Odată cu creșterea tensiunii, sângele este pompat mai puternic către vasele de sânge și este mai greu să oprești sângerarea.

În cazul în care vă întâlniți cu una din situațiile de mai jos, apelați imediat la medic:

* Dacă există riscul ca nasul copilului să fie fracturat.

* Dacă sângerarea nu poate fi oprită.

* Dacă copilul are frecvent sângerări nazale și durează mai mult de 15 minute pentru a le opri.

* Dacă copilul are probleme de respirație.

* Dacă copilul sângerează și în altă parte, de exemplu, la urechi sau gingii.

* În cazul în care copilul are un corp străin blocat în nas.

După ce ați reușit să identificați de ce curge sânge din nas la copii este indicat ca aceștia să evite efortul fizic exagerat preț de câteva zile. În primii ani de viață a copilului este recomandat să mergeți la un control ORL precum și o toaletare corectă a nasului.

Atenție! Acest articol are scop pur informativ. În cazul în care întâmpinați astfel de probleme consultați un medic de specialitate.