De ce cuprul omoară virusurile?

de: cristian.george
17:36, 30 aug. 2020

Multe spitale din străinătate au înlocuit suprafețele cel mai frecvent atinse cu cupru pentru a ajuta la reducerea răspândirii virusurilor și a proteja sănătatea vizitatorilor. Dar de ce?

Cuprul a fost folosit în scopuri medicinale încă din cele mai vechi timpuri. Soldații egipteni și babilonieni își ascuțeau săbiile de bronz (un aliaj de cupru și staniu), iar așchiile metalice rezultate erau folosite pentru tratarea rănilor.

Tot în trecut, cuprul a fost utilizat pentru vindecarea afecțiunilor medicale în China și India, și este o componentă importantă a medicinei indiene ayurveda de astăzi. Chiar și Hipocrate folosea oxidul de cupru și carbonatul de cupru pentru a trata infecțiile pielii.

Studiile recente din întreaga lume au arătat că prin utilizarea cuprului pe suprafețele atinse în mod regulat în spitale există o reducere de până la 90% a numărului de microorganisme. Aceste suprafețe includ șinele pentru pat, brațele scaunelor, butoanele de la lift, mesele pentru pat, robinete și clanțe.

Spitalele din Occident (în special din Franța) au început să utilizeze cuprul dinaintea pandemiei de COVID-19.

Unele virusuri comune, cum ar fi gripa sezonieră, nu au vaccin stabil din cauza mutațiilor. Cu toate acestea, suprafețele de cupru sunt eficiente, indiferent de ce mutații suferă microbii.

Cum omoară virusurile

Fiecare atom de cupru conține un electron liber care afectează virusurile și bacteriile prin oxidarea lor. Cuprul modifică astfel morfologia virusurilor în mod ireversibil, prin atacarea proteinelor din învelișul lor înainte de distrugerea completă.

Coronavirusurile umane rezistă doar 10 minute pe suprafețele din cupru, în timp ce pe alte suprafețe precum PVC, ceramică, sticlă sau oțel inoxidabil acest virus persistă mai multe zile.

Masca din cupru care omoară virusul și ar limita răspândirea sa

Masca de protecție este printre puținele arme pe care le ai pentru a limita răspândirea virusului, iar cercetătorii spun că aceasta, din cupru, ar fi printre cele mai eficiente.

Poate ți se va părea un element ciudat de adăugat într-o mască de protecție, însă cuprul îți oferă câteva avantaje pe care alte materiale nu ți le dau. Cuprul poate distruge bacteriile și virusurile. Conține ioni încărcați pozitiv, care blochează virusurile care sunt încărcate negativ. Apoi, ionii de cupru pătrund în virusuri, oprindu-i să se reproducă. Partea și mai bună e că un studiu recent arată că noul coronavirus nu poate supraviețui prea mult pe suprafețele din cupru. De altfel, îl poate „dezactiva” în doar patru ore. Astfel, masca de protecție confecționată din cupru ar părea una dintre cele mai eficiente măști pe care să le folosești împotriva virusului.

Cât de eficientă ar fi masca de protecție din cupru

Cuprul a ajuns și în materiale. Un exemplu concret este compania americană Cupron care a inventat un tip de material care conținea cupru acum un deceniu. Ulterior, un microbiolog s-a gândit că ar fi util și în spitale, așa că a inventat un model de mască din 99,95% plasă de cupru.

Acum, în contxtul pandemiei de coronavirus, mai multe companii s-au gândit să încorporeze cuprul în măști. Companii precum startup-ul pentru încălțăminte, The Futon Shop sau o companie israeliană de tehnologie numită Argaman au început să vândă astfel de produse. O masca din cupru de acest gen costă între 10 și 70 de dolari fiecare.

Măștile din cupru nu sunt cele mai eficiente metode de protecție împotriva virusului. Majoritatea măștilor de cupru de pe piață nu sunt la fel de eficiente precum masca N95, de exemplu, care se mulează perfect pe fața purtătorului. În schimb, măștile din cupru nu se potrivesc perfect și permit particulelor să intre prin goluri în lateral.