De ce copilul trebuie să aibă naș la botez? Părintele Calistrat Chifan explică ideea de naș – VIDEO

de: BZI.ro
16:25, 25 oct. 2022

Multe persoane sunt de părere că, la botezul copilului, nașul nu este necesar, pentru că nici Iisus Hristos nu a avut naș. În emisiunea BZI LIVE, părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a explicat ideea de naș.

Nașul este părintele duhovnicesc al celui botezat. Prin botez, el devine rudă duhovnicească și povățuitor spre Iisus Hristos al finului său, având o mare datorie față de acesta. Rolul unui naș este de a-l supraveghea pe cel botezat cum crește în credință, dacă este adus la biserică, dacă știe rugăciuni, dacă se spovedește și se împărtășește cât mai des și dacă părinții lui trupești îi dau educația creștinească. De asemenea, nașul trebuie să îl sfătuiască mereu pe finul său să meargă pe calea credinței, să îi ofere cărți sfinte, să îl ducă pe la biserici și mănăstiri și să aibă grijă de el pe tot parcursul vieții.

De ce copilul trebuie să aibă naș la botez? Părintele Calistrat Chifan: „Mântuitorul l-a avut naș pe Ioan Botezătorul”

Deși se crede că Iisus Hristos nu a avut naș la botez, părintele Calistrat ne spune că, de fapt, a avut. Nașul Mântuitorului este cel care l-a botezat, și anume Ioan Botezătorul. Acesta este nașul lui Iisus pământește, fiindcă vede porumbelul cu ochii minții, în mistica totală, iar duhovnicește este Tatăl din cer, care mărturisește calitatea, demnitatea, lucrarea și chemarea cuvântului.

„Mântuitorul, în apele Iordanului, l-a avut naș pe Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat, pentru că mărturia despre Iisus Hristos, de data aceasta, a dat-o Tatăl din cer: „Acesta este Fiul meu iubit, întru care am binevoit, pe el să îl ascultați”. Ce spune Sfânta Scriptură? În baza a două sau trei mărturii stă cuvântul Scripturii. Care este prima bază legală? Este poporul care stă de față, nu are niciun amestec. Dar avem ca mărturie pe Ioan Botezătorul, care spune așa: „Eu am nevoie de botezul tău”. Deci recunoaște cine e în Apele Iordanului. Iată nașul lui Hristos. Pământește este Ioan Botezătorul, care vede porumbelul, dar îl vede cu ochii minții în mistica totală, dar duhovnicește sau revelat este Tatăl din cer, care mărturisește calitatea, demnitatea, lucrarea și chemarea cuvântului.”, a explicat părintele Calistrat Chifan pentru BZI LIVE.

Atunci când Ioan Botezătorul vine și aduce botezul pocăinței sau al spălării păcatelor, așteaptă ca oamenii care intră în apa Iordanului să mărturisească păcatele lor, dar Iisus este singurul care nu mărturisește absolut nimic. Părintele Calistrat explică de ce.

„În momentul când Ioan Botezătorul vine și aduce botezul pocăinței sau al spălării păcatelor, ca mare prooroc, el așteaptă ca oamenii care intră în apa Iordanului să mărturisească păcatele lor. Iisus nu mărturisește absolut nimic, Iisus este exclus. Ce ne arată Iisus în apa Iordanului? Că el este același prunc fiec al Tatălui, chiar dacă el este desăvârșit mai înainte de toți vecii și este în ascultarea desăvârșită de Tată în cer, prin care toate s-au făcut, fără de care nimic nu s-a făcut și prin care toate s-au făcut, câte s-au făcut, spune Evanghelia lui Ioan. Iar Tatăl spune: „Da. Acesta este Fiul meu iubit, pe el să îl ascultați.”, a adăugat părintele.

În ce constă Taina Botezului?

Sfântul Botez constituie taina prin care omul, prin întreita afundare în apa sfințită de către preot, în numele Prea Sfintei Treimi, dobândește iertare de păcatul strămoșesc și de toate păcatele făcute până atunci, se naște din nou duhovnicește și se face membru al Bisericii lui Hristos. Botezul mai este cunoscut și sub numele de „ușa tainelor”, pentru că numai prin intermediul acestei taine devenim fii ai lui Dumnezeu. Numai după desăvârșirea botezului, omul poate primi celelalte Sfinte Taine.

Întemeietorul botezului este Mântuitorul, când a rostit următoarele: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh … (Matei 28, 19).”

„Ce face, de fapt, Hristos în momentul în care primește botezul spălării păcatelor? Desăvârșește litera legii celei vechi, dar nu o poate împlini mai presus de fire, ci de acum urmează. Ce spune Ioan Botezătorul? „Eu vă botez cu apă spre iertarea păcatelor, dar vine după mine cel ce vă botează cu Duh Sfânt și cu foc”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.