Covid-19: o enzimă explică de ce bărbații sunt mai afectați
De ce bărbații sunt mai afectați. Un studiu publicat de European Heart Journal arată ca enzima ECA2 se găsește în cantități mari la bărbați. Acest receptor de suprafață celulară se leagă de coronavirus și îi permite să infecteze organismul.
Cifrele variază în funcție de țară și de experți, dar observația este aceeași: bărbații sunt mai vulnerabili la coronavirus decât femeile. De ce? Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Groningen, Olanda, au observat o concentrație mai mare de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ECA2) în sângele lor, ceea ce ar putea explica această diferență.
Studiul a fost publicat într-un număr special al European Heart Journal. Probele de sânge au fost prelevate din 11 țări europene diferite. Un prim grup de 1.485 de bărbați și 537 de femei a fost utilizat pentru a testa ipotezele oamenilor de știință. Și un al doilea grup de 1.123 de bărbați și 575 de femei a servit ca o cohortă de validare.
De ce bărbații sunt mai afectați: Enzimă găsită în testicule și plămâni
Vârsta medie a participanților la primul grup a fost de 69 pentru bărbați și 75 pentru femei. În al doilea grup, aveau 74 și 76 de ani. Toți au suferit de insuficiență cardiacă, dar nu au fost infectați cu coronavirus.
Profesorul Adriaan Voors, care a participat la această lucrare, a declarat pentru Societatea Europeană de Cardiologie: „ECA2 este un receptor situat pe suprafața celulelor. Se leagă de coronavirus și îi permite să pătrundă și să infecteze celule sănătoase, după ce au fost modificate de o altă proteină, nivelurile ridicate de ECA2 sunt prezente în plămâni și, prin urmare, se crede că ar juca un rol crucial în evoluția tulburărilor pulmonare legate de COVID-19.
Enzima se găsește și în inimă, rinichi și țesuturile care acoperă vasele de sânge. Nivelurile sale sunt deosebit de ridicate în pesticide. Acest factor ar explica parțial, potrivit autorilor studiului, de ce bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile.
Continuați tratamentul pentru insuficiență cardiacă
Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectul medicamentelor utilizate de voluntari pentru a trata insuficiența cardiacă: „Concluziile noastre nu susțin întreruperea acestor medicamente la pacienții cu COVID-19, așa cum sugerează rapoartele anterioare”. „Sunt un tratament foarte eficient pentru insuficiența cardiacă, iar efectele ipotetice asupra infecției virale trebuie cântărite cu atenție”.
Cercetări recente au sugerat că anumite tratamente pot crește nivelul de ACE2 în sânge, crescând astfel riscul de coronavirus pentru pacienții cardiovasculari care iau aceste medicamente. Studiul actual indică faptul că nu este cazul, deși a examinat doar concentrațiile enzimei în plasmă, și nu în țesuturi, precum țesutul pulmonar.