De ce avem păr la axilă?
Cu toții ne-am întrebat, la un moment dat, de ce avem păr la axilă. Deși la prima vedere poate părea inutil, în realitate aceste fire joacă un rol foarte important în organism. În timpul pubertății, modificările hormonale determină creșterea părului la axile și în alte părți ale corpului. De ce creste? Care este funcția lui? De ce avem păr la axilă?
Oamenii au trei tipuri de păr corporal, care variază în diferite stadii ale dezvoltării lor. Fiecare are propriile sale caracteristici.
Lanugo, care este distribuit pe tot corpul, este prezent din ultimul trimestru de gestație și dispare în primele luni de viață ale sugarului. Firele androgene (nu definitive), mai puțin fine decât lanugo, sunt încă incolore și superficiale. Apoi, în cele din urmă, firele de păr permanente, care înlocuiesc firele de păr prepubescente cu următoarele particularități:
Acestea conțin mult pigment și măduvă.
Sunt groase și vizibile.
Le găsim mai ales la axile, zona pubiană, sprâncene și gene. Cele care cresc pe scalp (păr) fac, de asemenea, parte din firele de păr finale.
Le putem distinge de firele de păr nepermanente, deoarece sunt mai lungi. Cu excepția părului care crește pe scalp. Părul de la axile are mai mult de 2 centimetri lungime și de obicei nu depășește 3-5 centimetri.
În plus, denumirea științifică a părului permanent care crește la axile, precum și a părului pubian, este „păr ambo-sexual”. Aceasta înseamnă că creste la ambele sexe. Pe de altă parte, densitatea lui va depinde de cantitatea de androgeni din fiecare persoană. Care este funcția lui specifică?
De ce avem păr la axilă?
Părul de la axile crește datorită acțiunii androgenilor din corpul uman. Acestea sunt o colecție de hormoni, dintre care cel mai important este testosteronul. Apropo, se crede adesea că este un hormon exclusiv pentru sexul masculin, dar nu este. Este produs și în sistemul de reproducere feminin, dar într-o măsură mai mică.
În ambele cazuri, aceste modificări hormonale sunt responsabile pentru creșterea părului permanent în timpul adolescenței. Părul pubian crește primul, apoi aproximativ doi ani mai târziu, crește părul axilar. Timpul de debut este variabil în funcție de dezvoltarea fiecărei persoane.
Beneficiile părului de la subraț
Una dintre principalele funcții ale părului axilelor este menținerea temperaturii optime în corp. Părul este într-adevăr capabil să acționeze ca protecție împotriva aerului rece sau a căldurii excesive care intră în contact cu această zonă sensibilă.
De asemenea, este folosit pentru a reține sau a încetini transpirația atunci când este produsă în cantități mari. Acest lucru împiedică scurgerea acestui fluid.
În plus, trebuie amintit că firele de păr nu sunt singure responsabile pentru mirosul urât care poate apărea sub axile. Mai degrabă, acest miros urât este atribuit unei igiene precare care permite bacteriilor să se acumuleze în această zonă.
1. Reduce frecarea
Firele axilare previn contactul piele cu piele și, prin urmare, reduc iritația pe care o poate provoca fricțiunea, de exemplu, atunci când facem exerciții. Nerespectarea sau smulgerea acestor fire de par scade foarte mult posibilitatea de a suferi de fire de par incarnate. Acestea pot duce de fapt la durere și infecție.
2. Feromoni
Un miros caracteristic provenit de la axile este specific fiecărei persoane. Prezența firelor de păr ajută la reținerea acestuia. Aceste mirosuri sunt cunoscute sub numele de feromoni. Acestea includ substanțe chimice produse de organism într-un mod natural, care sunt eliberate pentru a acționa ca semnale. Mai ales pentru sexul opus.
Termenul de feromon este un neologism care provine din greacă și înseamnă a transporta ceva care provoacă o reacție sau o emoție. Această definiție a devenit populară la mijlocul secolului al XX-lea și, de atunci, parfumurile au fost create pentru a reproduce esența acestor parfumuri.
De aici și credința antică care asocia intensitatea mirosului axilei cu o exaltare a virtuților masculine. Ca și în studiile științifice asupra animalelor, acestea au fost folosite pentru a crește atracția și a întâlni un partener.
3. Părul de la axile previne alte disconforturi sau boli
Purtarea naturală a părului la subraț, fără bărbierit sau epilare, reduce aspectul erupțiilor cutanate. De asemenea, ajută la prevenirea abceselor care se formează din cauza porilor înfundați de expunerea la substanțe chimice sau murdărie. Confruntați cu acest fenomen, unii medici recomandă tăierea părului cu foarfeca, dacă zona trebuie păstrată liberă.
Îndepărtarea părului sub subsuori este o decizie personală
Deși tendința zilelor noastre este de a îndepărta tot părul, este interesant să cunoaștem beneficiile lăsării părului natural sub axile. Criteriile pentru eliminarea acestuia îndeplinesc o orientare estetică, nu una medicală. Într-adevăr face parte dintr-un model cultural unic epocii noastre.
O piele fără păr și tratamentele pentru îndepărtarea tuturor părului axilar este o alegere pur personală. Depinde de gusturile și obiceiurile individuale.