De ce are nevoie corpul nostru de fibre dacă nu le digeră?
Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați complecși proveniți din alimentele de origine vegetală. După cum știm, avem nevoie de carbohidrați pentru a obține energie.
Polizaharidele care alcătuiesc fibrele, nu le digerăm și nu le descompunem în carbohidrați simpli, adică nu sunt potrivite pentru a ne servi drept „combustibil”. Au o sarcină diferită, dar și importantă.
Există două tipuri de fibre:
- Solubile – sunt formate din polizaharide care se găsesc în interiorul celulelor vegetale și le împiedică să se usuce. Se găsesc în fructe, legume, cereale și fasole.
- Insolubile – sunt formate din polizaharide care formează celule vegetale. Sunt abundente în special în cerealele integrale, dar se găsesc și în alte alimente vegetale.
De ce avem nevoie de fibre
În primul rând, pentru sănătatea intestinelor. Fibrele insolubile nu sunt digerate, măresc volumul scaunului – dacă există o mulțime de fibre, atunci va fi regulat și confortabil. Este mai ușor pentru intestin să lucreze în astfel de condiții.
În al doilea rând, fibrele solubile sunt esențiale multe bacterii care trăiesc în tractul digestiv. Interacțiunea cu ei generează substanțe importante pentru întregul corp. De exemplu, acizii grași cu lanț scurt – furnizează energie celulelor colonului, afectează metabolismul și au efecte antiinflamatorii. În plus, acești acizi pot servi drept hrană pentru alte bacterii benefice.
Drept urmare, avem nevoie de ambele tipuri de fibre cel puțin pentru ca nimic să nu se strice și să nu rănească în intestine și în tot corpul.
Ce trebuie să faci dacă ai lipsa de fibre in dieta
O dietă cu fibre funcționează pe termen lung. Aceasta înseamnă că, dacă este puțin din ea în dietă, atunci la început s-ar putea să nu se observe – se întâmplă să nu existe simptome negative de foarte mult timp.
De fapt, cu cât ajustați mai repede dieta și adăugați substanțe importante la aceasta, cu atât mai bine. La urma urmei, problemele cu intestinele și inima nu apar peste noapte.
Prin urmare, ar trebui să mănânci mai multe legume proaspete – cel puțin 300 de grame pe zi – și să încerci să consumi cereale integrale. Sau luați suplimente alimentare.
Cum ar trebuii sa consumati fibra
Dacă vorbim despre legume și fructe, atunci cel mai bine se consumă proaspete, neprelucrate. Deci, nu numai fibrele în sine sunt stocate în ele, ci și vitaminele și nutrienții.
Dacă vorbim despre suplimente, atunci acestea ar trebui să fie plasate în alimente sau băuturi sau luate sub formă de pilule – oricare dintre acestea este mai convenabil pentru dvs. Principalul lucru este să beți multe lichide pentru a nu provoca spasme în intestine.