De ce apare infecția dentară? Bicarbonat de sodiu pentru ameliorarea durerii

de: BZI.ro
10:11, 16 iul. 2024

Cavitatea bucală conține un număr foarte mare de bacterii. Lipsa unei igiene corespunzătoare poate duce la apariția unei infecții dentare.

Cauzele infecției dentare

Există mai multe tipuri de infecție care poate apărea, fiecare cu cauzele ei, însă cele mai comune care pot apărea sunt: erupția incorectă a dintelui din gingie (dinte impactat), carie dentară, afecțiune gingivală, leziuni la nivelul dinților sau gingiilor (accidentări, lovituri etc), sistem imunitar slăbit, fie din cauza unor afecțiuni, fie din cauza unor anumite tratamente (chimioterapie).

Uneori, infecția dentară poate să nu prezinte niciun simptom. Cel mai întâlnit și deranjant este totuși durerea intensă și pulsatilă care poate radia spre alte zone. Alte simptome sunt: febră, sensibilitate la temperaturi scăzute sau ridicate, umflarea zonei afectate, dificultate la înghițire sau greutate în respirație, prezența unui gust urât în gură, săculeț plin cu puroi la nivelul gingiei.

În cazul în care vă confruntați cu probleme la nivelul dinților, este recomandat să mergeți la un medic stomatolog să le rezolvați întrucât acestea nu dispar pur și simplu. Ignorate, acestea se pot agrava, iar în timp, vor fi din ce în ce mai greu de gestionat.

Din cauza consumului ridicat de dulciuri și a băuturilor bogate în zahăr, copiii pot prezenta și ei probleme la nivelul dinților, mai ales dacă nu au o igienă dentară corespunzătoare. Pentru a preveni cariile, asigură-te că cel mic evită alimentele și băuturile care ar putea favoriza apariția bacteriilor. De asemenea, ai grijă ca acesta să aibă igienă dentară corespunzătoare.

Este bicarbonatul de sodiu o soluție pentru ameliorarea durerii?

Folosirea de bicarbonat de sodiu pentru abces dentar poate contribui la schimbarea pH-ului oral și poate avea un ușor efect antiseptic. Acesta poate fi un remediu alături de gargara cu apă cu sare. Acestea nu pot trata în totalitate infecția dentară, fiind o soluție pe termen scurt.

Uleiul de cuișoare ar putea fi de ajutor în ceea ce privesc durerile. În privința ceaiurilor, nu există unul în mod special care ar putea trata abcesul, însă ceaiul de mușețel poate avea un efect ușor calmant și dezinfectant.

Cel mai bun remediu pentru această problemă rămân totuși antibioticele prescrise de medic. Totodată, medicul va efectua și anumite proceduri, precum drenare sau extracție, care vor duce la tratarea completă a infecției și, implicit, trecerea durerii.

La indicația medicului, există pe piață și anumite suplimente alimentare pentru ameliorarea durerii. Pentru a nu agrava durerea, poți face și anumite schimbări temporare, cum ar fi evitarea mestecării alimentelor pe partea afectată și renunțarea la băuturile prea reci sau prea calde.

Există și metode de prevenție a apariției infecțiilor. Astfel, trebuie să ai în vedere: să te speli pe dinți cel puțin de două ori pe zi, a cate 2 minute fiecare ședință (pentru a oferi o curățare corespunzătoare, folosește ața dentară sau duș bucal, pentru a îndepărta resturile alimentare din zonele greu de accesat cu periuța de dinți, înlocuiește periuța după câteva luni de folosire, deoarece perii acesteia se vor deteriora și nu vor mai curata dinții corespunzător), să eviți sau să reduci consumul de alimente și băuturi care pot afecta negativ dinții (cum ar fi dulciurile sau băuturile bogate în zahăr), mergi la dentist în mod regulat, pentru a putea observa din timp potențiale riscuri, deoarece abcesul nu este singura problema dentară existentă.

Infecția dentară este o problemă cu care se confruntă un număr considerabil de oameni și poate duce la scăderea calității vieții, dar și la pierderea dintelui și a măselei. Dacă ai puroi la dinte sau la măsea, apelează cât mai rapid la un medic specialist pentru a primi tratamentul corespunzător.