De ce apare dermatita periorală și cum se poate trata
Dacă ai o erupție roșie în jurul gurii, s-ar putea să ai dermatită periorală. Pielea ar putea fi solzoasă și descuamată, cu umflături inflamate care pot provoca mâncărime și arsuri. Uneori, erupția se extinde către nas și ochi.
Dermatita este ușor de recunoscut după localizarea erupției cutanate în jurul gurii. Poate apărea și pe pleoape, iar în cazuri mai rare, pe organele genitale. Și mai rar, poate migra la urechi, gât, scalp, trunchi și extremități.
De ce apare dermatita periorală
Există două tipuri de dermatită periorală, și anume tipică și granulomatoasă. Dacă te confrunți cu a doua formă, atunci poți experimenta umflături gălbui în loc de cele roșii. Copiii sunt mai predispuși să aibă dermatită granulomatoasă decât adulții. Dermatita periorală poate reveni după tratament, iar acest lucru se întâmplă chiar și atunci când a fost tratată cu succes. Multe cazuri care revin se pot manifesta ca pityriasis rosea, o afecțiune a pielii care cauzează pete roșii în mijlocul feței, inclusiv pe nas.
Cauza exactă urmează să fie determinată, dar experții au notat 13 posibili factori declanșatori ai dermatitei periorale. Printre acestea se numără steroizii, cum ar fi cremele cu steroizi topici, spray-urile prescrise și spray-urile cu steroizi inhalabili. Rutina de îngrijire, și anume cremele hidratante și cremele de față grele, pasta de dinți fluorurată, gumele și plombele dentare pot contribui la dezvoltarea afecțiunii. Altele, cum ar fi schimbările hormonale, disfuncția barierei epidermice, problemele cu sistemul imunitar, microflora cutanată alterată, bacteriile și acarienii pot declanșa dermatita.
Erupția specifică afecțiunii poate fi solzoasă sau uscată și descuamată. Adesea, există umflături inflamate care se numesc papule. În plus, pot apărea vezicule sau pustule. Deși de obicei este găsită în jurul gurii, dermatita periorală poate să se extindă pe pleoape sau în jurul ochilor și nasului. Poate apărea și pe organele genitale, scalp, urechi, gât, extremități și trunchi. Erupția poate provoca o senzație de mâncărime sau arsură, la fel ca în cazul dermatomiozitei. Unii oameni experimentează conjunctivită atunci când au dermatită periorală, iar atunci medicul poate să îți recomande unui oftalmolog.
Dermatita periorală poate deveni permanentă, dacă nu primești tratamentul necesar. Cele mai multe cazuri se rezolvă în cele din urmă, dar acest lucru poate dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani. Dacă urmezi o schemă adaptată propriilor nevoi, este probabil ca simptomele și erupția cutanată să dispară mult mai repede. Cu toate acestea, nu există un tratament standard pentru dermatita periorală.
Diagnostic și tratament
O examinare vizuală efectuată de un specialist este, de obicei, tot ce ai nevoie pentru un diagnostic de dermatită periorală. Din când în când, se recomandă o biopsie a pielii pentru a distinge afecțiunea de alte tipuri de dermatită, cum ar fi cea atopică sau de contact.
În primul rând, trebuie să încetezi folosirea oricăror produse care ar putea cauza dermatita periorală, printre care steroizii topici și inhalabili, atât cei eliberați fără prescripție medicală, cât și cei prescriși. De asemenea, poți încerca să reduci utilizarea cremelor pentru față, inclusiv cele hidratante, produselor cosmetice, cremei de protecție solară, pastei de dinți fluorurată și gumei de mestecat.
Dermatita periorală ar putea să se agraveze după ce întrerupi utilizarea unui steroid topic, dar unii experți recomandă revenirea la unul care nu este la fel de puternic precum cel pe care îl folosești. Afecțiunea poate să se agraveze înainte de a se îmbunătăți, însă există mai multe medicamente care pot ajuta în procesul de recuperare. Din păcate, s-ar putea să nu rezolve problema timp de săptămâni sau luni, deoarece nu există un tratament standard, dar remisiuni pe termen lung sunt posibile. Uneori, erupția dispare, apoi reapare, iar aceleași metode care au funcționat pentru dermatita periorală prima dată pot avea un efect pozitiv în continuare.