De ce apare acneea rozacee? Metode de tratament a tenului afectat
Dacă te confrunți cu roșeață inestetică la nivelul fetei, vase mici de sânge vizibile și coșuri, ar putea fi vorba de acnee rozacee. Aceasta apare mai des la persoanele de peste 30 de ani, femeile fiind mai predispuse.
De ce apare acneea rozacee
Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt încă neclare, însă studiile au descoperit câțiva factori declanșatori sau care pot agrava condiția. Printre aceștia se numără: anomalii ale vaselor de sânge de la nivelul feței, istoricul familial, alimente și băuturi fierbinți, mâncăruri picante, cofeină, lactate, ciocolată, citrice, temperaturi extreme, lumina directă a soarelui, umiditatea, vântul, emoțiile puternice.
Igiena deficitară nu este o posibilă cauză a acestei afecțiuni.
Multe persoane care au rozacee au un istoric de înroșire frecventă. Roșeața facială, care ar putea apărea și dispărea, este cel mai timpuriu semn al afecțiunii.
Pe lângă simptomele specifice de roșeața pielii, vase de sânge vizibile și eczeme, mai pot apărea: iritația ochilor, senzații de arsuri sau înțepături, îngroșarea pielii sau umflături.
Acest tip de acnee nu vizează doar zona feței, se poate manifest pe: nas, bărbie, obraji, frunte, ochi, piept, urechi, gât, scalp.
Afecțiunea apare, în general la persoanele de peste 30 de ani. Poate apărea și la copii sau adolescenți, dar foarte rar. Apare mai frecvent în rândul femeilor, însă se manifestă mai agresiv la bărbați.
Opțiuni de tratament
Nu există un tratament care să elimine complet această afecțiune, în schimb sunt metode de ameliorare a simptomelor. Printre aceste avem: creme, geluri și unguente, picături sau unguente pentru ochi, tratamentul cu laser și proceduri chirurgicale.
În ceea ce privește alimentația, unele studii au arătat că alimentele picante, cum ar fi aripioarele picante sau ardeii iuți trebuie evitate.
Trebuie luate și măsuri de îngrijire a feței, cel mai important fiind să eviți să-ți freci sau să-ți atingi fața.
Folosește un demachiant delicat pentru curățarea tenului și evită produsele exfoliante și pe cele care conțin parfum, alcool sau alte substanțe iritante.
Protejează-ți pielea de razele soarelui. Trebuie să folosești produse cu protecție solară de fiecare dată când ești în aer liber și încearcă să stai la umbră. Evită să ieși din casă în acele intervale ale zilei când soarele este mai puternic și poartă tot timpul pălărie și ochelari de soare. De altfel, iarna sau când vremea este rece, protejează-ți fața cu o eșarfă sau o mască de schi.
Trebuie să mai ai în vedere: să alegi produse de machiaj potrivite pentru pielea ta sensibilă, să faci mișcare în mod regulat (poate ajuta la gestionarea stresului), să te asiguri că dormi suficient, să consumi alimente sănătoase, pline de nutrienți.
Cauzele apariției acneei rozacee sunt necunoscute, astfel aceasta nu poate fi prevenită în niciun fel. Totuși, poți să ai grijă atunci când ieși în aer liber și expui pielea la razele ultraviolete ale soarelui. De asemenea folosește zilnic o cremă de protecție solară și reaplic-o des pe parcursul zilei. Aceste lucruri sunt importante pentru a evit orice afecțiune a pielii.