De ce apar pete albe pe unghii?
Punctele albe de pe unghii, cunoscute sub numele de leuconichie, sunt adesea cauzate de traume fizice sau chimice. În cazuri mai rare, acestea sunt un simptom al unei infecții fungice sau al unei boli mai grave, cum ar fi ciroza sau insuficiența renală. De ce apar pete albe pe unghii?
De ce apar pete albe pe unghii?
Este destul de ușor să observăm schimbările care se întâmplă la mâinile noastre, deoarece acestea sunt adesea în fața ochilor noștri. Dacă ați observat una sau mai multe pete albe pe unghii, este posibil să vă fi întrebat despre originea acestora. Aceste decolorări sunt cunoscute sub denumirea medicală de leuconichie. În funcție de cauze, acestea pot viza una sau mai multe unghii, în totalitate sau parțial, sau pot forma benzi care merg de la baza unghiei până la capătul acesteia.
Cauzele sunt variate. În majoritatea cazurilor, acestea sunt traume fizice, de șoc sau chimice, care pot apărea în timpul unei manichiuri. Dacă lovești vârful degetului pe o piesă de mobilier, durează mult timp ca unghia să crească, iar semnul alb poate să nu apară timp de câteva săptămâni. În acest caz, nu este nimic îngrijorator. Aveți îndoieli? Apăsați pe unghie. Dacă pata albă rămâne la locul său, înseamnă că este așezată pe unghie. Dar dacă dispare sau își schimbă culoarea, problema este cel mai probabil cu pielea.
Cauze posibile
În cazuri mai rare, leuconichia este legată de boli organice precum ciroză, insuficiență renală sau anumite tipuri de cancer, de boli de piele sau de anumite deficiențe. Aceste patologii interferează cu venele vârfurilor degetelor, făcând unghia mai albă. Într-o perioadă în care accesul la apă potabilă sigură era mai complicat în țările occidentale, petele albe de pe unghii indicau otrăvire cu arsen, sulfonamidă sau taliu.
Nu vă panicați dacă sunteți sănătos și observați pete albe pe vârfurile unghiilor. Această schimbare de culoare nu va fi primul simptom care apare dacă aveți o boală gravă. Puteți lua măsuri numai dacă aveți o infecție cu o ciupercă. Infecția cu drojdie este destul de diferită de leuconichie prin faptul că face ca unghia să fie gălbuie, aceasta în cele din urmă se îngroașă și se desprinde. În acest caz, consultați un medic pentru a găsi un tratament antifungic adecvat.