De ce apar bolile reumatice? Iată explicația prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog – VIDEO

de: BZI.ro
12:10, 23 ian. 2023

Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre bolile reumatice. De ce apar și cum pot fi combătute?

Bolile reumatice sunt cunoscute de majoritatea oamenilor sub numele de reumatism. Cu toate acestea, reumatismul cuprinde peste 100 de afecțiuni inflamatorii musculo-scheletale, care lezează oasele, articulațiile, tendoanele, ligamentele, dar și mușchii. Din fericire, chiar dacă există numeroase varietăți de boli reumatice, doar o parte dintre acestea sunt mai des întâlnite.

De ce apar bolile reumatice? Prof. dr. Rodica Chiriac: „În primul rând este categoria vârstnicului, a celui trecut de 50 de ani”

Bolile reumatice sunt generate de mai mulți factori, cum ar fi: vârsta, sexul (femeile sunt mai afectate decât bărbații de artrită reumatoidă. sclerodermie, fibromialgie sau lupus), expunerea la umezeală, expunerea prelungită la frig, factorii ereditari, infecțiile (dentare, amigdale, vezica biliară) sau obezitatea.

„În primul rând este categoria vârstnicului sau, mai bine zic, celui trecut de 50 de ani, care se confruntă cu acel reumatism degenerativ, artroza. Și în al doilea rând cel cu boală inflamatorie cunoscută care este puțin debusolat: „Ce iau, ce nu iau?”. Mulți din pacienții noștri iau hidroxiclorochin, când au auzit la televizor COVID tratat cu hidroxiclorochin și și-au făcut zeci de gânduri și zeci de impresii. Cel mai bine și cel mai corect și pe linia cea bună este să consulți medicul. Orice nelămurire ai, te adresezi la medicul de familie, specialist și așa mai departe și îți găsești rezolvarea. Nu după ureche.”, a declarat medicul Rodica Chiriac, pentru BZI LIVE.

Prof. dr. Rodica Chiriac, despre riscurile lucrului din fața calculatorului: „Această binefacere a omenirii, calculatorul, aduce și niște consecințe neplăcute, negative”

Cea mai afectată de munca din fața calculatorului este coloana vertebrală, dar și genunchii și șoldurile pot suferi. Stând zeci de minute sau chiar ore întregi pe scaun, într-o poziție neconvenabilă, ajungem să ne confruntăm cu tot felul de boli. Deoarece cartilajul articulațiilor se hrănește doar prin mișcare, poziția nemișcată nu ne aduce niciun serviciu, făcându-ne mai mult rău decât bine.

„Această binefacere a omenierii, calculatorul, aduce și niște consecințe neplăcute, negative și în primul rând pentru coloană. Și în al doilea rând pentru genunchi și chiar pentru șolduri, care stau zeci de minute și poate chiar ore întregi pe scaun într-o poziție neconvenabilă pentru articulații. Trebuie să fac o mică punctare și o mică articulație, ca să înțelegem cele spuse de mine. Aceste articulații mobile au între cele două suprafețe articulare un cartilaj. Acest cartilaj se hrănește numai în mișcare.

Deci dacă stai înțepenit ore și ore într-un scaun, spuneți-mi și mie ce situație are acest cartilaj. Iar pentru coloană, postura este foarte importantă. În mod fiziologic, trebuie să avem o curbură cervicală, o curbură lombară. Nu avem aceste lucruri, care nu se pot realiza în poziția șezândă, coloana este suprasolicitată. Și ne gândim că avem 24 de vertebre, avem tot atâtea discuri vertebrale, care suferă în condițiile astea. Nu se hrănesc, nu se mobilizează, le ținem înțepenite cu minutele și orele.”, a adăugat medicul Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.