De ce amorțesc degetele de la mâini? Ai să rămâi surprins de răspunsul dat de medici

de: BZI.ro
11:26, 09 sept. 2021

Fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată cu problema amorțirii degetelor de la mâine. La întrebarea „de ce amorțesc degetele de la mâini?“, medicii au dat mai multe răspunsuri, cauzele fiind multiple.

Amorțeala degetelor de la mâini este denumită medical parestezie și medicii avertizează că, deși multă lume nu dă prea mare importanță acestui simptom, poate ascunde afecțiuni grave.

Amorțeala degetelor de la mâini constau în pierderea temporară a sensibilității și este descrisă prin asocierea cu senzația de înțepături ca de ace sau arsuri.

Demn de remarcat este faptul că amorțeala degetelor de la mâini poate varia de la un simptom enervant care apare câteodată până la afectarea capacității de a efectua sarcinile zilnice.

De ce amorțesc degetele de la mâini: Cauze

Medicii susțin că amorţeala degetelor de la mâini poate fi cauzată de diverși factori. Cel mai des motiv pentru amorțeala degetelor de la mâini este fluxul scăzut al sângelui în acea zonă sau lezarea nervilor. Senzația de amorţeală poate fi cauzată și de anumite traumatisme sau din cauza unor inflamaţii sau infecţii.

În mod normal, amorţeala degetelor de la mâini nu indică boli foarte grave, însă sunt cazuri când acestea pot anunța accidente vasculare cerebrale sau tumori.

În alte situații, amorțeala poate fi provocată de o degerătură, o compresie a unui nerv cauzată de cele mai multe ori de faptul că persoana doarme pe mână sau o folosește intens, o anemie sau o deshidratare.

Alte cauze ale amorțelii degetelor de la mâini pot fi un atac de panică sau existența anumitor boli. De asemenea, persoanele care consumă alcool în exces se pot confrunta cu amorțeala degetelor de la mâini.

De ce îmi amorțesc degetele de la mâini: Afecțiuni asociate

Amorțeala degetelor de la mâini poate fi simptomul unor afecțiuni. Cel mai adesea, această senzație apare la eprsoanele care au lipsă de vitamine și minerale. În principal este vorba despre carență de vitamine din grupul B (B1, B3, B6, B12) și de vitamina E, deoarece acestea stau la baza funcționării optime a nervilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos are și magneziul.

În anumite cazuri, amorțeala poate fi un simptom al trombozei venoase tranzitorii. Aceasta presupune existența pe vasele de sânge a unui cheag care blochează circulația sangvină. În cazuri rare se poate ajunge chiar la infarct, atac vascular cerebral sau emolism pulmonar.

Alte afecțiuni asociate cu amorțeala degetelor de la mâini sunt loala arterială periferică, ce apare ca urmare a îngustării vaselor de sânge sau osteoporoza.

În cazuri rare, amorțeala degetelor de la mâini poate fi un simptom al sindromului de tunel carpian, bolile sistemice, sindromul Raynaud sau boala Buerger.

Cum se poate trata

Pentru tratarea amorțelii degetelor de la mâin ieste important de știut cauza apariției acesteia. De obicei, kinetoterapeutul poate fi de mare ajutor în ameliorarea sau tratarea amorțelii.

În cazul leziunilor de compresie nervoase se reduce presiunea cauzată de problema comprimarea acestuia. La sindromul de tunel carpian, terapia fizică poate lucra pe alunecarea tendonului de la încheietura mâinii pentru a ajuta la reducerea cantității de compresie pe nervul median.

Dacă nervii sunt comprimați în coloana vertebrală cervicală, de tracțiune, întinderea vertebrelor de la gât, se lucreaza manual de terapeuți pentru a reduce presiunea plasată asupra nervilor.

Pentru situația în care există umflături semnificative, terapia manuală ajută la circulația fluidelor în scopul de a reduce umflarea din zona respectiva pentru a oferi ajutor nervilor și altor structuri comprimate.

Oricum, improtant este ca în situația în care amorțeala degetelor de la mâini nu este ceva pasager să ceri ajutor specializat pentru a nu risca să ajungi la agecțiuni grave.