De ce alimentația sănătoasă vă poate ajuta să luptați împotriva COVID-19

de: BZI.ro
15:49, 22 ian. 2021

Purtarea măștii de protecție, distanțarea fizică și spălarea mâinilor nu sunt singurele modalități prin care oamenii se pot proteja de COVID-19. Consumul unei diete sănătoase este esențial pentru construirea unui sistem imunitar puternic, astfel încât corpul dumneavoastră să fie mai puțin susceptibil la infecții, inclusiv la coronavirus, a declarat Carlin Rafie, dietetician înregistrat și profesor la Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții din Virginia Tech, potrivit Medical Xpress. De ce alimentația sănătoasă vă poate ajuta să luptați împotriva COVID-19?

„Stilul de viață are un impact asupra funcției imune. Ai putea să ai o dietă sănătoasă și să faci COVID-19. Dar este important să fii proactiv în abordarea ta de a face tot ce poți pentru a-ți oferi cele mai bune șanse de a lupta [COVID-19]. Nutriția este unul dintre aceste lucruri”, a spus Rafie, ale cărui cercetări anterioare s-au concentrat asupra funcției imune.

Rafie oferă detalii despre ce trebuie făcut – de la o dietă echilibrată până la adăugarea unor alimente specifice – pentru o nutriție adecvată care întărește sistemul imunitar.

De ce alimentația sănătoasă vă poate ajuta să luptați împotriva COVID-19

Evaluează-ți farfuria

Mănâncă cinci până la nouă porții de fructe și legume pe zi, inclusiv proaspete, conservate sau congelate, a spus Rafie.

„Consumul mai mare de fructe și legume este asociat cu un risc redus de boli cronice și duce la rate mai mici de infecție”, a spus aceasta.

Dietele pe bază de plante sunt, de asemenea, cele mai bune, daca includ si alimente precum cereale integrale, nuci și semințe. Aceste alimente conțin grăsimi sănătoase și oferă vitamina E, o vitamină în care oamenii sunt adesea deficienți.

De asemenea, este important să mâncați alternative lactate sau care conțin vitamina D în fiecare zi. Majoritatea vitaminei D provine din expunerea la lumina soarelui, dar în zilele scurte de iarnă și daca stati mai mult acasă, există mai puține oportunități de a profita de lumina soarelui.

„Trebuie să fim mai conștienți de aportul alimentar de vitamina D”, a spus Rafie. De asemenea, ea recomandă schimbul cărnii roșii cu carne albă și consumul de pește cel puțin de două ori pe săptămână.

Peștii grași, cum ar fi somonul și păstrăvul, „au grăsimi monoinsaturate care au un impact asupra metabolismului, scazand inflamația”, a spus Rafie.

Vitamine și minerale vitale

Majoritatea oamenilor pot obține toate vitaminele și mineralele necesare în dieta dacă aleg alimentele cu înțelepciune și sunt consumatori conștienți. Dar există grupuri de persoane care sunt expuse riscului de deficiențe nutriționale, cum ar fi adulții în vârstă. Este posibil ca aceste grupuri să aibă nevoie de suplimente de vitamine și minerale.

În special, vitaminele B, inclusiv vitaminele B6, folatul și B12, joacă roluri specifice în funcția puternică a sistemului imunitar, a spus Rafie. În plus, o altă vitamină, vitamina C, este un antioxidant foarte important.

„Avem dovezi destul de puternice că suplimentarea cu vitamina C în timpul răcelii comune și al infecțiilor respiratorii reduce de fapt severitatea și durata bolii”, a spus Rafie.

De asemenea, unii adulți mai în vârstă sunt deficienți în zinc, un mineral important pentru sistemul imunitar. Rafie sugerează adăugarea de zinc ca supliment dacă există deficiență.

Vitamina D a fost evidențiată în ultimul an ca o vitamină importantă pentru combaterea coronavirusului. Rafie a spus că există receptori pentru vitamina D în celulele imune, iar acțiunile vitaminei D par să regleze răspunsul sistemului imunitar.

De exemplu, există dovezi că deficitul de vitamina D este asociat cu inflamația pulmonară în timpul unei boli respiratorii. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a determina dacă există beneficii ale suplimentării cu vitamina D pentru persoanele cu COVID-19, a spus Rafie.

Chiar și așa, oamenii ar trebui să fie atenți să nu se suplimenteze excesiv cu vitamine și minerale. Ar trebui să consulte un medic pentru a afla dacă organismul lor are nevoie de anumiți nutrienți.

Probiotice

Aproximativ 70 până la 80 la sută din sistemul imunitar este asociat cu tractul gastro-intestinal. De aceea, este important să includeți probiotice, care sunt bacterii bune care mențin intestinul sănătos, într-o dietă zilnică, a spus Rafie.

Oamenii pot găsi această bacterie benefică în alimente, cum ar fi iaurtul și legumele fermentate. Căutați culturi vii pe etichetele alimentelor. Sunt disponibile și suplimente probiotice.

„Ideea de a mânca în așa fel încât să aveți un microbiom sănătos [bacterii, viruși, ciuperci și alte materiale din corp] este foarte eficientă. Vă va afecta sănătatea și va afecta sistemul imunitar„, a spus Rafie.

Mai mult decât mâncare

Exercitile regulate și ameliorarea stresului contribuie, de asemenea, la un sistem imunitar puternic și la o sănătate mai bună. Prea des, oamenii cred că singura modalitate prin care își pot apăra corpurile împotriva infecției este izolarea socială de ceilalți.

„Să fim proactivi”, a spus Rafie. „Rămâneți în casele voastre, dar continuați activitatea fizică. De asemenea, stresul crescut suprimă sistemul imunitar. Cu adevărat trebuie să spunem conștient că stresul este dușmanul meu dacă vreau să lupt cu COVID-19. Exerciții regulate pentru a vă reduce stresul„.