De ce albina moare după ce înțeapă. Cum se poate trata durerea
Cu siguranță v-ați întrebat de ce albina moare după ce vă înțeapă. Culmea, această insectă este una pacifistă și atacă doar când este amenințată. Cu toate că a apărut cu 45 de milioane de ani înaintea omului, ea nu este conștientă de propria viață. Și de aceea nu ezită să și-o dea atunci când simte că stupul este amenințat.
Probabil v-ați întrebat, nu o dată, de ce moare albina după ce înțeapă. Aceste insecte care au apărut cu multe milioane de ani înaintea omului nu au dezvoltat un instinct de autoconservare. Așadar, albina nu este mai conștientă de propria viață decât de eventuala sa moarte.
Pe planetă există circa 20 de mii de specii de albine. Acestea au o durată de viață care variază între câteva săptămâni și mai multe luni, în funcție de anotimp. Și totuși, nimeni nu poate afirma că albina este o ființă agresivă, chiar dacă înțeapă. Fiind o specie pacifistă, aceasta atacă doar atunci când simte că este amenințată. Și o face doar femela albină, și numai la marginea stupului, pentru a-și apăra teritoriul.
De ce albina moare după ce înțeapă
Un aspect interesant este cel cu privire la moartea albine după ce aceasta înțeapă. Sunt totuși și cazuri, ce-i drept rare, în care are posibilitatea să supraviețuiască. Răspunsul îl aflăm de la specialiștii în domeniu, și are legătură cu forma acului albinei. El se află la extremitatea abdomenului și nu este neted, ci seamănă cu un harpon. Astfel, el facilitează intrarea adâncă în corp și împiedică totodată ieșirea sa.
Astfel, acul se detașează de corp odată cu glanda cu venin. Desprinderea este de așa natură încât albina nu mai poate supraviețui. Doar că moartea insectei nu se produce imediat. În plus, o albină care înțeapă o altă insectă și nu-și pierde acul nu este condamnată la moarte. Într-un fel, corpul nostru este cel care provoacă moartea albinei prin păstrarea acului.
Spre deosebire de viespe, albina nu poate înțepa decât o singura dată. După aceasta ea moare. Masculul albină, lipsit de un ac, nu are această posibilitate. Iar o femelă înțeapă doar pentru autoapărare și în beneficiul stupului. Excepție de la regulă o face regina ce poate înțepa de mai multe ori.
Ce faceți dacă ați fost înțepat
Un lucru bun este faptul că înțepăturile de albine nu sunt mortale. Ce-i drept, ele devin fatale când e vorba de peste 200 de înțepături. Alșadar, iată ce trebuie să faceți dacă v-a înțepat o albină. Un lucru important este să nu intrați în panică și să rămâneți calmi. Dacă vă aflați lângă un stup, va trebui, evident, să vă îndepărtați de el. Iarăși important este să nu frecați locul unde ați fost înțepați. Astfel puteți preveni împrăștierea veninului în tot corpul. Cel mai bine ar fi să puneți gheață într-o cârpă, timp de 10 minute (ameliorează durerea). În caz de leșin sau o reacție alergică puternică, trebuie să solicitați ajutor cât mai curând posibil.
Alte remedii naturiste sunt aplicarea de oțet ori a sucului de ceapă pe zona afectată. De asemenea, are efect apropierea locului cu înțepătura de flacăra unei brichete. Cu toate acestea, înțepătura de viespe poate fi mai periculoasă în unele situații. Cel mai grav este când se produce o reacție alergică la venin – șoc anafilactic. Atunci este necesar ajutorul medical de urgență.
Și dacă tot am aflat de ce albina moare după ce înțeapă, ar trebui să nu le mai privim cu ostilitate. Mai ales că în cazul dispariției albinelor, viața pe Pâmânt s-ar sfârși în câțiva ani…