De ce a refuzat Republica Moldova cererea Ucrainei de a vinde Mig-29 neoperabile

de: BZI.ro
19:33, 18 apr. 2022

Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova, a declarat astăzi, 18 aprilie, că țara sa este alături de Ucraina oferind ajutoare umanitare, însă consideră că sprijinul militar trebuie să vină de la țări cu posibilități mai mari, pentru ca țara invadată de armata rusă să reziste atacului.

Republica Moldova s-a dovedit a fi solidară cu Ucraina și alături de cetățenii ucraineni încă din primele zile de război, oferind sprijin și ajutoare umanitare, însă pentru asistență pe plan militar există țări mult mai bine dotate, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa de astăzi a Guvernului.

Ucraina a propus Republicii Moldova să vândă șase avioane MIG

Declarația premierului Republicii Moldova a venit în contextul în care a fost întrebată de presă, motivul pentru care a refuzat să vândă șase avioane MIG, despre care se ştie că ar fi într-o stare uzată.

Natalia Gavriliţa a arătat că Moldova a devenit gazdă pentru peste 90 de mii de refugiaţi ucraineni.

„Oferim ajutor umanitar şi susţinem oamenii în faţa acestei crize, însă pentru asistenţă militară sunt ţări mai bine dotate şi mai reziliente”, a subliniat şefa Cabinetului de miniştri.

Potrivit oficialului, Agenţia Proprietăţii Publice poate oferi mai multe detalii despre starea avioanelor vizate şi dislocarea acestora, potrivit Moldpres.

Republica Moldova a refuzat să vândă Ucrainei câteva MIG-29 neoperabile

Conform  presei ucrainene, Republica Moldova ar fi refuzat, la începutul invaziei rusești în țara vecină, să vândă Kievului șase aparate MIG-29 care se află într-o stare de degradare avansată.

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea ucraineană a făcut apel la guvernul moldovean să vândă sau să transfere Ucrainei aeronavele de luptă ale Forțelor Aeriene ale Moldovei, scrie timpul.md, citând publicația ucraineană European Pravda.

Potrivit datelor oficiale, cele 6 aparate MIG-29 sunt staționate la aeroportul Mărculești, într-o stare deplorabilă și fără capacitatea necesară de luptă.

Surse ucrainene susțin că Moldova a refuzat cererea Ucrainei de teama Rusiei

Totuși, surse citate de publicația ucraineană susțin că Ucraina ar fi primit un refuz categoric din partea conducerii Guvernului Republicii Moldova, motivul fiind teama autorităților de la Chișinău că Rusia va considera un astfel de gest drept o încălcare a neutralității.

Pe de altă parte, notează Timpul.md, Republica Moldova a încetat practic să mai fie neutră în războiul ruso-ucrainean și a decis să ia măsuri care au iritat Moscova, prin interzicea simbolicii fasciste – lenta Sf. Gheorghe, literele Z și V.