De câți soldați are nevoie Armata Română. Iată procentul românilor care ar fugi din țară în caz de război

de: BZI.ro
14:15, 25 apr. 2024

Iată de câți soldați are nevoie Armata Română. România se află printre țările membre NATO care a crescut bugetul pentru apărare, dar înregistrează un deficit la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Un sfert dintre candidații interesați să se alăture Armatei Române au picat testele fizice, precum alergarea de rezistență.  Doar 40% au reușit să treacă probele. 18% au picat testele psihologice. Iată procentul românilor care ar fugi din țară în caz de război.

De câți soldați are nevoie Armata Română

Vârsta minimă de la care un tânăr de sex masculin sau feminin poate să intre în armată este 18 ani. Anual, 227.089 de tineri ating vârsta minimă pentru a se alătura Armatei Române. Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Potrivit unor statistici din 2021, peste 9 milioane de cetățeni români, cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani,  ar putea fi apți pentru armată. Serviciul militar obligatoriu a fost abolit din anul 2007.

Potrivit raportului publicat de OMS, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, majoritatea fiind în incapacitatea de a îndeplini sarcini rudimentare în operațiuni militare. Conform unul alt sondaj, numai 36,3% dintre cei intervievați au răspuns că ar participa, cum pot, la apărarea țării în caz de atac. 33,2% au spus că vor aștepta să vadă cum decurge situația. 29,1% au spus că ar pleca din țară și s-ar ascunde într-un loc mai sigur.

Motivul pentru care tinerii nu vor să mai facă armata

Mulți români nu sunt de acord ca serviciul militar să fie introdus și să devină obligatoriu. Totodată, românii au în vedere varianta de a fugi din țară în caz de război.

Cei care au răspuns că ar pleca din țară, au expus următoarele motive: „De ce nu se grăbesc să-și riște viața pentru țară peste 60 de procente dintre români?” „E normal să meargă la război militarii, nu oamenii obișnuiți.”,  „Am obligații în primul rând față de familie, nu față de țară.”,  „Nu merg la război ca să apăr averile corupților și ale șmecherilor care fug din țară.”,  „Nu avem ce apăra, România este în mâinile străinilor oricum.”

România se pregătește discret spre reintroducerea serviciului militar obligatoriu.  Situația capacității de luptă a Armatei Române este analizată în structurile de conducere a Ministerului Apărării Naționale și în ședințele CSAT, după declarațiile făcute de Ministrul Apărării.

„Nu m-am gândit la recrutare obligatorie și nu voi avansa așa ceva. Este o chestiune foarte clară. În rest, cred că trebuie să existe mai multă informație și atractivitate în cariera militară, precum și o soldă atractivă și o publicitate pozitivă.”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit reportajului publicat anul trecut de Recorder, mulți militari își dau demisia din cauza condițiilor îngrozitoare și a veniturilor mici. Salariile sunt mici în raport cu media europeană. Nu ajung nici măcar la echivalentul a 1.000 euro, insuficient pentru a face față inflației. Cel mai mic salariu lunar pentru un soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei, alcătuit din solda lunară netă de 3.345 lei și norma de hrană care atinge doar 1.054 lei. Vârsta minimă de la care un tânăr de sex masculin sau feminin poate să intre în armată este 18 ani.