De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit? Oamenii de știință au găsit răspunsul
Cu toții am auzit că nu puteți cumpăra fericirea, dar autorii mai multor studii americane pe această problemă au ajuns la concluzia că pe măsură ce veniturile cresc, sentimentul de fericire crește.
Autorii unui studiu lansat în 2010 au susținut că nivelul de fericire încetează să crească atunci când o persoană începe să facă 75.000 de dolari pe an. Cu toate acestea, un nou document de cercetare care a fost publicat în Journal of the American Psychological Association susține că nu există un astfel de prag – cel puțîn pentru unele categorii de oameni.
Sunt persoanele educate mai fericite?
Într-un studiu care a durat din 1972 până în 2016, oamenii de știință au încercat să stabilească modul în care relația dintre percepțiile fericirii și suma de bani s-a schimbat de-a lungul anilor.
Cercetătorii au descoperit că astăzi, fericirea depinde de finanțe mult mai mult decât în trecut. Adică, dacă credeți concluziile lor, acum banii pot cumpăra mai multă fericire decât înainte.
Oamenii de știință au decis să ia în considerare această problemă prin prisma clasei sociale a participanților la studiu, în special în ceea ce privește veniturile și educația.
În anii ’70, americanii albi erau la fel de „foarte fericiți” în rândul celor cu studii superioare și celor care s-au limitat la liceu.
Însă din anul 2010, educația începuse să joace un rol important în fericire în rândul albilor: doar 29% dintre persoanele care nu au absolvit studiile s-au considerat fericiți, spre deosebire de 40% dintre persoanele cu studii superioare. O situație similară a fost observată în dependența fericirii de venituri – în anii 2010, această relație a devenit mult mai accentuată.
În rândul americanilor negri, nivelul de fericire în rândul educatului și al celor bogați a crescut în perioada de observație, în timp ce în rândul persoanelor fără bani sau educație, acest indicator nu să schimbat semnificativ.
În plus, spre deosebire de studiile anterioare, să dovedit că în această categorie nivelul de fericire nu încetează să crească pe măsură ce veniturile cresc: de exemplu, persoanele cu un venit de 160.000 USD pe an erau mai fericiți decât cei care câștigă de la 115 la 160 de mii de dolari.
Prăpastia inegalității sociale
Există mai multe explicații pentru acest lucru. În primul rând, în ultimii ani, inegalitatea veniturilor a devenit și mai mare – cei bogați au devenit mai bogați și cei săraci mai săraci.
În aceste zile, directorul companiei câștigă de 271 de ori mai mult decât angajatul mediu, notează Gene Twenge. Potrivit acesteia, această este de 30 de ori mai mare decât în 1978. Dar dacă mai devreme era mai ușor pentru o persoană fără studii superioare să cumpere o casă și să-și asigure o familie, acum a devenit mult mai dificilă.
Așa cum spune autorul studiului, decalajul dintre a-ți permite și nu este în creștere, iar cei care aparțîn clasei de mijloc sunt din ce în ce mai mici. „Acest lucru se datorează în parte faptului că costul nevoilor umane de bază, cum ar fi locuința, educația și asistența medicală, crește mai repede decât inflația”, scrie Twenge.
În plus, schimbările nivelului de fericire pot fi legate de câte persoane sunt căsătorite: Potrivit lui Twenge, persoanele care au o familie sunt, în general, mai fericite decât persoanele singure.
În anii ’70, procentul căsătoriilor era aproape același la toate clasele societății, dar acum persoanele cu venituri superioare și studii superioare creează familii mult mai des.