De câte tipuri este otita și ce o cauzează? Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Sunt multe forme de otită și cea mai frecventă e otita externă” – VIDEO

de: Bianca Rebegea
12:29, 13 ian. 2023

Otita este de mai multe tipuri și prezintă cauze diverse. Află totul despre această afecțiune de la dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași și medic ORL la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

Otita este un proces inflamator, care afectează pavilionul urechii, tegumentul conductului auditiv extern și mucoasa urechii medii. Există mai multe tipuri de otită în funcție de localizarea inflamației, și anume: otite externe (se manifestă la nivelul pavilionului auricular și a conductului auditiv extern), otite medii (provoacă inflamarea timpanului a mucoasei căsuței timpanului) și otite interne (sunt rare și apar la nivelul labirintului urechii, determinând inflamarea urechii interne).

De câte tipuri este otita și ce o cauzează? Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Otitele externe au, de obicei, un microb, un agent”

Așa cum am precizat, otita poate fi de trei tipuri: externă, medie și internă. Cea mai frecventă este otita externă, care este determinată, de cele mai multe ori, de bacterii (stafilococul auriu și epidermidis, pseudomonas aeruginosa, streptococi, proteus vulgaris, colibacili) și fungi (aspergillus niger, candida, actynomices). Responsabile de apariția otitei externe sunt și dermatita atopică sau psoriazisul.

„Sunt multe forme de otită și cea mai frecventă e otita externă, care n-are legătură cu sezonul în ultimul timp. Înainte dădeai vina pe faptul că s-a dus omul vara la mare, a făcut baie, apa e murdară. Otitele externe au, de obicei, un microb, un agent, care se presupune că se duc vara la piscină, apa aia e murdară sau în lacuri sau la mare și atunci se produce această infecție a conductului auditiv, numai la porțiunea externă a urechii, pe conductul auditiv extern.”, a explicat medicul Raluca Neagu-Movilă.

Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Otita medie se produce într-un context de infecție virală”

În ceea ce privește otita medie, aceasta este generată de un pneumococ, de haemophilus influenzae, de oraxella catarrhalis, pseudomonas aeruginosa, stafilococul auriu, streptococul de grup A și de anaerobi. Afecțiunea apare, de obicei, într-un context de infecție virală, la răceli și reprezintă o inflamație la nivelul casei timpanului.

Otita medie este des întâlnită la copiii care practică înotul, trăiesc în condiții de umiditate excesivă sau sunt curățați excesiv cu bețișoare de urechi.

„Urechea are trei segmente: externă, medie și internă. Cele mai frecvente sunt otitele externe, pentru că e și mai accesibilă. Otita medie se produce, de obicei, într-un context de infecție virală, la răceli, pentru că e o inflamație la nivelul casei timpanului și dacă ventilația din urechea medie nu este corespunzătoare, de obicei prin obstrucție nazală, când ești răcit, ai nasul înfundat. Asta înseamnă că se inflamează mucoasa de la nivelul nasului.

Mai există niște formațiuni în nas, care se numesc cornete și merg până în posterior, până în apropierea trompei lui Eustachio și dacă se umflă, uneori, blochează această trompă și urechea nu se mai ventilează foarte bine. Sau la copii, că otitele în perioada în care încep virozele, se duc la grădiniță, intră în colectivitate, de foarte multe ori ies răciți. Copiii mici mai au acele vegetații adenoide, deci au niște polipi cum li se zice popular și când sunt răciți, alea se inflamează un pic și apar otitele, în contextul inflamației vegetației adenoide. Fac adenoidită cronică și otită.”, a adăugat dr. Raluca Neagu-Movilă.